Wśród tych ostatnich możemy wyróżnić: aktywność fizyczna, stres i przemęczenie pracą, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz narkotyków, właściwe odżywanie się.
Faktem jest, że regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych poprawia ogólną kondycję i wpływa na stan naszego samopoczucia i zdrowia. Podczas wysiłku fizycznego w naszym organizmie dokonuje się szereg zmian. Dzięki ćwiczeniom zwiększa się zapotrzebowanie mięśni na tlen, a nasz organizm wydziela więcej produktów przemiany materii.
Ćwiczenia fizyczne poprawiają wydolność serca, obniżają poziomu cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, poprawiają przepływ krwi przez narządy, co przyczynia się do profilaktyki chorób niedokrwiennych serca. W czasie wysiłku fizycznego nasz organizm potrzebuje więcej tlenu, co sprzyja uwapnieniu kości i zapobiega osteoporozie.
Wysiłek fizyczny wpływa również na wydzielanie i działanie hormonów. Dzięki aktywności fizycznej zmniejsza się wydzielanie insuliny. Stężenie tego hormonu spada w czasie aktywności fizycznej nawet o 30%. Ćwiczenia zapobiegają rozwojowi cukrzycy i nadciśnieniu. Sprzyjają obniżeniu masy ciała i utrzymaniu pożądanej wagi, a więc są dokonałym narzędziem w walce z otyłością.
Ponadto wysiłek fizyczny obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi, a zwiększa stężenie „dobrego”, oraz poprawia nasze samopoczucie. Regularne ćwiczenia wzmacniają też mięśnie pleców i kręgosłupa. Spacery, pływanie, jazda na rowerze – te wszystkie formy aktywności pobudzają krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu żylaków. Bieganie czy też szybki marsz obniża poziom estrogenu, hormonu odpowiedzialnego raka piersi. Ćwiczenia wzmagają działanie układu immunologicznego organizmu.
Jak ćwiczyć? Nasze ćwiczenia wcale nie muszą być intensywne, aby przyniosły nam korzyść. Wystarczy, żeby ćwiczenia były regularne, np.: trzy razy w tygodniu. Na początek wystarczą mało męczące zadania, a w miarę poprawy kondycji należy zwiększać obciążenie. W czasie ćwiczeń należy pamiętać o 5-minutowej rozgrzewce, potem 25-30 min. ćwiczeń właściwych, a na zakończenie 5 minut spokojnego relaksu.
Niezwykle ważne jest też właściwe odżywianie się. Przez odpowiednie przygotowanie żywności możemy zapobiec utracie niezbędnych witamin potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Owoce i warzywa najlepiej gotować na parze, a jeśli już gotujemy je w wodzie to w tylko małej ilości. Pamiętajmy, że gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E oraz kwas foliowy. Najlepiej używać naczyń ze stali nierdzewnej.
Żywność w puszce? Darujmy sobie. Już lepiej wybrać mrożonki. Pamiętaj tylko, że żywność mrożoną gotuj bez rozmrażania, a surówki sporządzaj ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy. Nie rób zapasów z warzyw i owoców – po kilku dniach większość witamin ulatuje bezpowrotnie do stratosfery ;)
Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąka lubią ciemność - światło słoneczne niszczy zawartą w nich witaminę B2. Przechowuj je więc w ciemnych pojemnikach. Myjesz warzywa? Bardzo dobrze, tak właśnie trzeba robić. Ale co za dużo to niezdrowo. Długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B oraz C. Pamiętaj, że mleka i przetwory mleczne przechowuj w lodówce - w dziennym świetle tracą one witaminy A, D, B2.