Kwas foliowy wpływa również na rozwój płodu, dlatego jest niezbędnym składnikiem diety dla kobiet w ciąży. Naturalna suplementacja kwasem foliowym jest możliwa, ze względu na dużą ilość produktów, w jakich znajduje się ten składnik.
1. Soczewica
Ziarna soczewicy są bogatym źródłem kwasu foliowego, białka oraz niezbędnych mikroelementów, takich jak wapń czy fosfor.
2. Ciecierzyca
Cieciorka, jako roślina strączkowa, zawiera nie tylko duże ilości witaminy B9, ale również białko, wapń i żelazo.
3. Szparagi
Kolejnym naturalnym źródłem kwasu foliowego są szparagi, zawierające również wapń, witaminę A i C oraz żelazo.
4. Szpinak
Zdrowa dieta powinna być obfita w szpinak, który charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, kwasu foliowego, witaminy A oraz magnezu.
5. Brokuł
Doskonałym źródłem kwasu foliowego, białka, błonnika i minerałów są brokuły. Rośliny te dostarczają również innych witamin z grupy B oraz są bogate w witaminę K.
6. Fasola
Niezwykle wartościowym składnikiem każdej zdrowej diety jest fasola -
źródło kwasu foliowego, dużej ilości białka, witamin z grupy B i błonnika pokarmowego.
7. Burak
Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny jak najczęściej spożywać buraki, które, poza kwasem foliowym i innymi witaminami, dostarczają do organizmu szereg minerałów: wapń, żelazo, magnez i fosfor.
8. Brukselka
Kwas foliowy może być pozyskiwany również z brukselki. Spożywanie nawet niewielkich ilości tego warzywa zapewnia wysoką podaż witaminy C i beta-karotenu.
9. Awokado
Rosnąca popularność awokado wynika z jego wysokiej zawartości tłuszczów omega-9 i witaminy E. Owoc ten zawiera także kwas foliowy i pantotenowy.
10. Natka pietruszki
Dodawana do różnych posiłków natka pietruszki jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - znajduje się w niej duża ilość witamin A i C, a także kwas foliowy.