Po raz pierwszy kwas foliowy został wyprodukowany z liści szpinaku, stąd też powstała jego nazwa – folium, czyli liść. Enzymy, hormony, witaminy traktowane są jako biokatalizatory niezbędne do przebiegu wielu różnych procesów życiowych zachodzących w organizmie. O ile enzymy i hormony wytwarzane są przez sam organizm, o tyle witaminy musimy przyswajać wraz z pożywieniem. Nie są one materiałem do budowania komórek i tkanek, nie są źródłem energii, ale działając jako koenzymy biorą udział w procesach metabolicznych.
Wszystkie są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, jedna z ważniejszych witamin jest właśnie witamina B 9, czyli kwas foliowy. Ma unikalne właściwości, które decydują o kondycji układu nerwowego. Kwas foliowy szczególnie jest wskazany we właściwych ilościach dla kobiet już będących w ciąży i przygotowujących się do niej. Niedobór kwasu foliowego w organizmie kobiety może doprowadzić do wad wrodzonych płodu, potem dziecka, w zakresie niedorozwoju mózgu, rdzenia kręgowego i całego układu nerwowego. Wprowadzenie kwasu foliowego zbyt późno, nie zlikwiduje już ewentualnych, istniejących wad płodu.
Oprócz wpływu na układ nerwowy, kwas foliowy jest czynnikiem wpływającym na rozwój organizmów i ich wzrost. Przy udziale witaminy B 9 powstaje serotonina, która ma wpływ uspokajający, pozwala na zdrowy sen, oraz noadrenalina, w obecności której mamy energię, jesteśmy aktywni. Niedobór kwasu foliowego, to także spowolnienie syntezy DNA i podziału komórek, nadpobudliwość, brak snu. Odwrotnie – nadmiar kwasu foliowego to również problemy z układem nerwowym, alergie skórne i tworzenie się kryształów kwasu w moczu.
Przy racjonalnym, zdrowym odżywianiu, kwas foliowy dostarczony będzie do organizmu w odpowiedniej ilości, ale w wielu przypadkach, jak podczas ciąży, lekarz może zalecić zwiększenie dawki B9. Najlepszymi produktami spożywczymi zawierającymi duże ilości kwasu foliowego są liściaste warzywa zielone – szpinak, sałata, cykoria, kapusta, brukselka, rośliny strączkowe, otręby, ciemne pieczywo, żółtka jajek, wątróbka, drożdże, pomarańcze. Dobrym źródłem są również warzywa i owoce zawierające Beta-karoten, jak np. natka pietruszki, pomidory. Kwas foliowy poddawany jest obecnie kolejnym badaniom naukowców, może się wkrótce okazać, że jest bardzo ważnym czynnikiem w profilaktyce astmy, chorób alergicznych, oraz łagodzi skutki uciążliwych reakcji alergicznych.