Od 1 stycznia 2006 roku każda firma zajmująca się obrotem i produkcja żywności jest zobowiązana do wdrożenia systemu HACCP. Jest to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, a tym samym chroni interesy konsumenta i poprawia wizerunek danej firmy. Został opracowany w celu rozpoznania i późniejszej kontroli krytycznych punktów kontroli ( CCP )
Wprowadzenie systemu HACCP polega na spełnieniu siedmiu podstawowych zasad:
1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń
2. Określenie krytycznych punktów kontroli ( CCP )
3. Ustalenie wartości krytycznych
4. Opracowanie systemu monitorowania w każdym CCP
5. Ustalenie działań korygujących
6.Ustalenie procedur weryfikacyjnych
7. Prowadzenie dokumentacji.
Główny nacisk kładzie się na eliminowaniu zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Takie podejście sprawia, że zapobiega się ewentualnym zagrożeniom związanym z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym jeszcze przed wyprodukowaniem żywności. Jest to najefektywniejszy sposób gwarantowania bezpieczeństwa wszystkich produktów.
Zagrożeniem nazywa się wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi. Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:
mikrobiologiczne (bakterie, wirusy), fizyczne, np.: szkło, piasek, chemiczne, np.: środki ochrony roślin, detergenty.
Wdrożenie Systemu HACCP przynosi wiele korzyści zarówno dla firm, jak i klientów:
dowodzi, że firma przywiązuje szczególną uwagę do kwestii bezpieczeństwa żywności;pozwala na uzyskanie wysokiego stopnia zaufania sprzedawców detalicznych i klientów w branży spożywczej;stanowi potwierdzenie dla kupujących i konsumentów, że nabywana żywność jest odpowiednio wysokiej jakościregularne audity pomagają firmie w prawidłowym nadzorowaniu systemu bezpieczeństwa żywności.