Co to jest ISO 22000? ISO 22000:2005 – (Food Safety Management Systems – Requirements for Any organisation in the food chain) to nowy standard dla branży spożywczej, wydany 1 września 2005 roku. Skierowany jest do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, łącząc w sobie wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych). Celem normy jest zharmonizowanie na poziomie globalnym wymagań wobec Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Do kogo skierowana jest norma ISO 22000? Wymagania ISO 22000 mogą być zastosowane przez firmy bezpośrednio i pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym tj.:
· Producenci żywności.
· Producenci pasz.
· Firmy cateringowe.
· Hurtownicy i detaliści.
Oraz firmy zajmujące się:
· Transportem i dystrybucją żywności.
· Magazynowaniem żywności.
· Produkcją opakowań, maszyn i urządzeń.
· Produkcją środków myjących i dezynfekujących.
Jakie są korzyści stosowania normy ISO 22000?
· Gwarancja prawidłowego funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w przedsiębiorstwie.
· Wzrost zadowolenia klientów, który wynika ze skutecznego nadzorowania organizacji nad zagrożeniami podczas procesu produkcji żywności.
· Możliwość uczestniczenia w przetargach.
· Wzrost zaufania klientów, kontrahentów oraz dostawców.
· Umożliwia efektywną komunikację ze wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego.