TVN 24 poinformował ostatnio, że globalny eksport whisky wzrósł w ostatnich miesiącach aż o 12%, a jego wartość szacuje się aż na 2,8 miliarda funtów (4,44 miliarda dolarów)!

Data dodania: 2011-07-21

Wyświetleń: 1653

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oznacza to, że ten szlachetny trunek zdobywa sobie coraz większe grono wielbicieli. Jeśli jednak do nich nie należysz i słysząc, że znajomi idą na spotkanie z Jimem nie rozumiesz, o co im chodzi - zachęcam do zapoznania się z najpopularniejszymi w Polsce markami.

Szkockie -szkocka whisky jest niekiedy uważana za odrębny gatunek alkoholu ("Scotch"). Jak sama nazwa wskazuje, jest produkowana wyłącznie w Szkocji - w stu procentach z jęczmienia lub słodu jęczmiennego. Dojrzewa w dębowych beczkach nie krócej niż przez trzy lata.

Johnnie Walker (w Polsce znana także pod nieoficjalną nazwą "Jaś Wędrowniczek")

Gatunek whisky produkowany przez fimę Diageo plc; jego znakiem graficznym jest Striding Man - Kroczący Gentelmen. Marki Johhniego Walkera: Blue Label (zawiera 16 składników), Gold Label Centenary Blend (składa się z 15  single malt i single grain, które muszą liczyć przynajmniej 18 lat), Green Label (mieszanka czystych single malts - whisky słodowych), Black Label (w jego skład wchodzi 40  gatunków whisky), Red Label (łączy w sobie 35 składników i musi dojrzewać przynajmniej 3 lata; jedna z popularniejszych, na co decydujący wpływ ma cena - najniższa spośród whisky spod egidy Johnniego).

Ballantine's

Szkocka whisky mieszana (blended), produkowana przez firmę George Ballantine & Son Ltd.

W jej skład wchodzi 40 rodzajów whisky z 4 różnych zakątków Szkocji, dzięki czemu wyczuwamy nuty czekolady, jabłka i wanilii. Bardzo popularna – na świecie co 2 sekundy ktoś kupuje kolejną butelkę. Do produktów sprzedawanych pod egidą marki Ballantine's należą: Finest (znana od 1910 r. ; jej substratami jest 50 rodzajów whisky słodowych i zbożowych), 12-letnia Ballantine's Gold Seal (o kremowowo-ziołowo-owocowym zapachu), a także wytrawniejsze 17-letnia, 21-letnia i 30-letnia Ballantine's whisky.

Amerykańskie – gatunki whisky produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Dojrzewają w beczkach przynajmniej 2 lata i produkuje się je z kukurydzy lub żyta, pszenicy i jęczmiennego słodu.

Jim Beam – produkowana od 1795 r., własność Beam Global Spirits & Wine. Jest to whiskey typu bourbon (czyli produkowana z kukurydzy i innych zbóż, leżakująca w dębowych beczkach).

Rodzaje: White label, Green label (znana także pod nazwą „Jim Beam's Choice"), Distillers Series, Black label, Yellow label oraz bardziej ekskluzywne Booker's czy Baker's.

Jack Daniel's

Prudukowana od 1866 r. Dzięki swojemu charakterystycznemu, łagodnemu smakowi, jest określana mianem Tennessee Whiskey. Rozlewana z charakterystyczne, kwadratowe butelki z czarną etykietą. W naszym kraju Jack Daniel's jest dostępny w trzech rodzajach: Jack Daniel's Old No. 7, Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel.Whiskey.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena