Każda z nas różni się wyglądem, stylem bycia czy charakterem. Każda z nas ma również określony typ figury. Po części zawdzięczamy go genom. Jednak to jak będziemy wyglądać najbardziej zależy od naszej diety i sposobu ubierania się.

Figura H - Papryka

Cechy charakterystyczne:

 - szerokie ramiona

 - płaski brzuch i pupa

 - duży biust

 - ramiona tej samej szerokości co biodra

 - masywne uda i łydki.

Co jeść?

 - warzywa, owoce, chude mięso i ryby

 - unikać fast foodów i mocno przetworzonego jedzenia

 - wskazane spożycie dużych ilości błonnika.

Co ubierać?

 - sukienki i bluzki z dekoltem V i rękawem 3/4

 - bluzki i sukienki odcinane pod biustem

 - sukienki portfelowe

 - spodnie dowolnej długości (unikać tych z podwyższonym stanem)

 - buty z okrągłym noskiem, na małym obcasie

 - unikać mini, butów na platformie, dwurzędowych żakietów, prostych T-shirtów.

Figura O - Jabłko

Cechy charakterystyczne:

 - mocne ramiona

 - delikatne nadgarstki

 - duży biust

 - brak talii i wydatny brzuszek

 - szczupłe nogi.

Co jeść?

 - jeść mało, a często

 - unikać jedzenia z pszenicy i mleka krowiego

 - wskazane są sałatki warzywne, brązowy ryż, marchew, buraki, chude zupy jarzynowe, duszone w folii ryby, grillowana pierś kurczaka oraz owoce.

Co ubierać?

 - spódnice rozszerzane od linii bioder

 - wskazane głębokie dekolty, długie korale, itp.

 - niewskazane są puchowe kurtki, spodnie biodrówki oraz z podwyższonym stanem, ubrania z lycrą, spódnice na gumce.

Figura A - Gruszka

Cechy charakterystyczne:

 - barki i ramiona wąskie i szczupłe

 - obfite biodra

 - mały biust

 - brak brzucha

 - szczupłe łydki.

Co jeść?

 - unikanie wysokoprzetworzonego jedzenia

 - wskazane jedzenie potraw o niskim indeksie glikemicznym: kasze, drób, warzywa

 - unikanie białego pieczywa, słodyczy, makaronu oraz ryżu.

Co ubierać?

 - długie żakiety

 - duże korale i kolczyki, szale, bolerka

 - wskazane spódnice w kształcie litery A i szerokie spodnie

 - unikanie mini, obcisłych spodni i ołówkowych spódnic.

Figura X - Klepsydra

Cechy charakterystyczne:

 - duży biust

 - wcięcie w talii

 - biodra proporcjonalne do ramion

 - mocne uda.

Co jeść?

 - produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym

 - wskazane warzywa, ryby oraz drób

 - unikać nabiału, cukru, żywności wysokoprzetworzonej, białego chleba, ziemniaków, ryżu i makaronu.

Co ubierać?

 - dobrze dopasowane żakiety i swetry

 - ołówkowe spódnice

 - spodnie z podwyższonym stanem

 - niewskazane są luźne, sportowe ubrania.

Licencja: Creative Commons