Najbardziej znanymi sposobami spożywania alkoholi jest podawanie ich w czystej postaci, ewentualnie z dodatkiem lodu, dla obniżenia temperatury lub jako bazę do drinków. Producenci alkoholi wpadli jednak całkiem niedawno na pomysł czegoś pośredniego.

Data dodania: 2011-06-15

Wyświetleń: 1686

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Prawdziwa gratka dla koneserów dobrych alkoholi to likiery, których głównym składnikiem są mocne alkohole, takie jak rum, koniak, tequila czy whisky. Do tych bazowych alkoholi dodaje się najczęściej składniki takie jak esencja makowa, śmietanka czy spirytus, w którym wcześniej macerowane były owoce. Cała sztuka polega jednak na odpowiednim dobraniu składników tak, aby wydobyć jak najlepsze walory smakowe likierów. Dzięki tym harmonijnym połączeniom trunki te są idealną bazą drinków, ale także znakomicie smakują w swojej czystej postaci.

Likiery te najczęściej powstają w krajach, które słyną z produkcji podstawowych alkoholi, które później wykorzystuje się w tej „nieklasycznej klasyce” jako bazę. I tak, we Francji tworzy się mieszanki bazując przede wszystkim na koniaku, we Włoszech na grappie, w Szkocji, Irlandii i Ameryce najchętniej eksperymentuje się z whisky.

Bardzo często owe zestawienia produktów likierów są bardzo finezyjne, często wręcz zaskakujące. Kogo nie zdziwi bowiem propozycja whisky ze śmietanką?

Przykładowo – znani z produkcji koniaku Francuzi, stworzyli niesamowity w smaku likier o nazwie Chambord. Jego receptura wzięła się z przepisu znanego już w siedemnastym wieku we Francji likieru. Charakterystyczny dla koniaku smak i niepowtarzalny aromat został tu wzbogacony o smak owoców malin oraz jeżyn, a także miodu i skórki cytrynowej. Wszystkie składniki doskonale łącza się tworząc niezwykle ciekawa kompozycję smakową. Dodatkowo, dzięki koniakowi, likier nie jest zbyt słodki i mdły, jak to często zdarza się w przypadku typowych likierów owocowych, a także zyskuje niezwykły aromat. Chambord doskonały do picia w swojej czystej postaci, równie dobrze smakuje w koktajlowym połączeniu z szampanem. Sprzedawany w ekskluzywnej czarnej butelce o baryłkowym kształcie kosztuje nieco ponad sto złotych.

Przykładem likieru, w którego składzie znajduje się szlachetny alkohol, jakim jest whisky, jest Drambuie. Jego receptura znana była już w roku 1746. W przeciwieństwie do Chambord, tu eksperymenty rozpoczęto w celu złagodzenia smaku whisky. Współcześnie produkuje się o wiele lepszą whisky i nie ma potrzeby „zabijania” jej podstawowego smaku, jednak pomysł na przepis nadal jest wykorzystywany. Składnikami likieru są: infuzowaną miodem whisky wzbogaca ziołami, takimi jak szafran i gałka muszkatołowa.

Włosi do produkcji likierów wykorzystują brandy. Najbardziej znanym likierem na tej bazie jest Aurum, podawany w swojej czystej postaci zaraz po posiłku. Produkowany z czteroletniej brandy, która powstaje z młodych win włoskich spirytusu gronowego, w którym macerowane są owoce pomarańczy. To wszystko składa się na niezwykle ciekawy i aromatyczny smak Aurum.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena