Należy zauważyć, że jeszcze kilkanaście lat temu przestrzegano tego, jakie wino dobrać do posiłku. Dziś, coraz częściej się od tego odchodzi, na rzecz dowolności. Zasady jednak warto znać.
Okazuje się, że umiejętność doboru koloru wina do odpowiedniego posiłku, to jedna z podstawowych zasad savoir vivre'u. Nie jest to jednak łatwe. Bardzo często spotykamy się z tym, że znane osoby szczycą się tym, że podali takie wino do takiego posiłku, podczas gdy jedno zupełnie nie pasuje do drugiego. A wino ma przecież wzmacniać smak obiadu lub kolacji i go uzupełniać, a nie go psuć. Owszem, od zasad można odstępować i je łamać, należy jednak zauważyć, że najpierw trzeba je znać. Poniżej opiszę, jakie kolory i smaki wina, pasują do poszczególnych posiłków.
Jeśli spożywamy ryby, owoce morza, drób, wędliny lub młode sery, najlepszym rozwiązaniem będzie białe lub wino różowe wytrawne. Białe wino będzie doskonałym aperitifem przed posiłkiem. Młode czerwone wino dobrze spisze się w przypadku spożywania czerwonego mięsa, wędlin i ryb jako aperitif. Użyjmy jednak czerwonego wytrawnego wina do posiłku, jeśli chcemy podać czerwone mięso, dziczyznę, ostre sery lub potrawy z grzybów. Wino słodkie nada się również do ostrych serów, ale również do deserów. Jeśli dziś na obiad będą dania z kuchni azjatyckiej, najlepiej dobrać do tego półsłodkie lub półwytrawne wino.
Warto zauważyć, że jeśli nie mamy pewności, jakie wino będzie się nadawało, najbezpieczniej będzie wybrać wino różowe, które łączy w sobie smaki zarówno białego, jak i czerwonego. Warto w tym miejscu podsumować wierszykiem, który jest znany już z czasów młodości naszych babć - „Ryby, drób i cielęcina lubią białe wina, zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze, frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie, a szampana - wie i kiep, można podczas, po i przed”.