Jak możesz wybrać wino, jeśli informacje na etykiecie podane są w języku francuskim ?  Po drugiej stronie butelki jest skrót w języku polskim, ale na co masz zwrócić uwagę ?

Data dodania: 2011-03-25

Wyświetleń: 2115

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najpierw upewnij się, że wino pochodzi z Francji : „Produit de France”. Napis znajdziesz na górze lub na dole etykietki. Małe winnice, które sprzedają na rynek lokalny, nie mają tej informacji.

Następnie szukaj regionu, z jakiego to wino pochodzi.

-         Alzacja = vin d’Alsace = wino z Alzacji (łatwo je poznać z daleka po wysmukłych butelkach z zielonego szkła)

-         Szampania = Champagne = kraina słynnych win musujących

-         Dolina Loary = ten teren jest rozległy, więc możesz spotkać nazwy kilku regionów : Côteaux de la Loire, Sèvre et Maine, Anjou, Saumur, Touraine

-         Burgundia = Bourgogne i znane młode Beaujolais

-         Dolina Rodanu = Côtes du Rhône

-         Bordeaux = Bordeaux

-         Langwedocja i Rousillon = Languedoc Rousillon

-         Prowansja = Provence

Teraz zobacz, kto to wino butelkował, producent czy hurtownik.

-         mis en bouteille = nalewane do butelek

-         mis en bouteille au château = u producenta

-         mis en bouteille au domaine = u producenta

-         mis en bouteille a la propriété = u producenta

-         mis en bouteille par négociant = u hurtownika

-         mis en bouteilles par SARL (Société à Responsabilité Réduite), spółka z o.o.

Spółka SARL jest producentem w tym sensie, że grupuje producentów. W tym wypadku powinno widnieć nazwisko, a jeśli go nie ma, to nie wiemy kto konkretnie je wyprodukował.

Czasem na butelce podana jest nazwa winnicy (château) a dole : mis en bouteille par... i tu nazwisko inne niż właściciela château, czyli hurtownik. Czytaj uważnie. 

Sprawdź, czy podano rocznik z którego pochodzą grona. Jeśli go nie ma, można przypuszczać, że „ulepszono” gorsze wino lepszym rocznikiem, żeby je sprzedać. 

Pamiętaj, że wina białe są nietrwałe, trzeba je spożyć w ciągu 2 lat od produkcji. Stąd też możemy natrafić na promocje, kiedy wino trzeba pilnie sprzedać... Nie dotyczy to win bardzo słodkich, o gęstej konsystencji, np. Vin de liqueur. 

W limitowanych seriach butelki są numerowane. Można się spodziewać dobrej jakości. 

O dobrej jakości może świadczyć informacja o przyznanej apelacji AOC lub AOP. Przyznaje się ją tylko dobrym winom i może być odebrana, jeśli jakość wina się pogorszy, czyli jest to dla nas gwarancja dobrej jakości.

Natomiast dopisek „Grand vin de Bordeaux” lub „Grand vin de Bourgogne” (wielkie wino czyli dobre) jest tylko chwytem reklamowym, nie idzie za tym żadna gwarancja jakości. 

Wino stołowe, codzienne to „Vin de table” lub „Vin de pays”. 

Na każdej butelce znajdziesz dopisek małym drukiem : „zawiera siarczyny” (contient sulfites). Nie przejmuj się tym, wszystkie wina je zawierają, z wyjątkiem małych, elitarnych winnic, które mogą sobie pozwolić na ryzyko krótszej konserwacji. 

Życzę trafionych wyborów i dopasowania wina do potraw, o czym innym razem.  

Licencja: Creative Commons
2 Ocena