Pieczony łosoś w tymiankowo-serowej skorupce. Polecam, bo jest bardzo dobry. Łatwy w zrobieniu, wystarczą podstawowe pojęcia o kuchni. Dla chcącego nic trudnego.

Data dodania: 2011-02-17

Wyświetleń: 1830

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

SKŁADNIKI:

600 g filetów z łososia, sól, biały pieprz, 20 ml oliwy z oliwek, 160 g serowej panierki,. Serowa panierka: 120 g chleba tostowego, sól, pieprz, 15 g świeżego tymianku, 80 g serka kremowego, 30 g masła.

PRZYRZĄDZENIE:

Serowa panierka: Włożyć do malaksera chleb tostowy bez skórki, tymianek, serek kremowy i masło. Blenderować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cienką blachę wyłożyć przezroczystą folią i pokryć ją równomiernie masą na grubość 1/2 centymetra. Całość włożyć do zamrażarki. Zmrożoną panierkę pokroić na 4 prostokąty szerokości filetów z łososia.

Łososia pokroić na 4 porcje. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć prostokątami panierki. Blachę skropić delikatnie oliwą i ułożyć na niej porcje łososia. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.

CIEKAWOSTKA:

Tymianek pospolity. Przyprawa o bardzo silnym aromacie. Liśćmi i młodymi pędami przyprawia się dziczyznę, królika, mięso wędzone, sery, sałaty, warzywa strączkowe, duszone warzywa, farsze do ryb i drobiu. Najlepiej harmonizuje z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym, ale nie należy jej łączyć z majerankiem.

Przepis ten, tak jak i inne są polecane przez najlepszych szefów kuchni w całym kraju. A z uwagi na to, że każdy potrafi zrobić sobie jedzonko można cokolwiek dołożyć do przepisu.                                                                                                          

Licencja: Creative Commons
0 Ocena