SKŁADNIKI:
1 kaczka(około 2 kg.),,2 łyżki suszonego majeranku,,1 łyżka świerzego,roztartego czosnku,,sól,mielony pieprz,,4 cannelloni,,200 g świeżego szpinaku,,20 g parmezanu,,20 g sera taleggio,,1 l mleka,,1 kostka masła,,80 g mąki pszennej,,1 1/2 łyżki gałki muszkatołowej,,60 g tartego sera gruyere,,1 łyżka kardamonu,,3 pomarańcze,,100 ml czerwonego wina,,cukier,,60 g sosu pieczeniowego,,1/2 pęczka rukoli,,3-4 świerze truskawki,,100 ml oliwy z oliwek,,1 kora cynamonu,,1 cytryna,,1 limonka,,majeranek.
PRZYRZĄDZENIE:
Beszamel::::Mleko zagotować wraz z 250 ml wody,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową,zagęścić zasmażką z masła i mąki pszennej.
Kaczkę dzień wcześniej dokładnie umyć,osuszyć i dokładnie natrzeć majerankiem,czosnkiem,solą oraz pieprzem.Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60-75 minut,od czasu do czasu polewając ją wytapiającym się tłuszczem.
Sos kardamonowy::::Ziarna kardomonu delikatnie zmiażdżyć,zalać czerwonym winem,dodać szczyptę cukru,zagotować,gotujące się wino zapalić.Skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce i sparzyć,a sok wycisnąć,dodać do niego taką samą objętość cukru i odparować do konsystencji syropu.Połowę płynu wlać do czerwonego wina,a drugą zachować do przygotowania oliwki.Połowę skórki pomarańczowej dodać do gotującego się sosu wraz z sosem pieczeniowym.Całość chwilę gotować,dodawać masło,cały czas mieszając,doprawić do smaku.
Oliwka cytrynowo-cynamonowa:::::Rozgrzać oliwę w rondelku,dodać korę cynamonową,chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Do ciepłej oliwki wrzucić startą i sparzoną skórkę z pomarańcz,limonki i cytryny wraz z sokiem oraz resztą syropu pomarańczowego.Doprawić do smaku.Rukolę i truskawki umyć i osuszyć.Z truskawek usunąć szypułki i wraz z sałatą wymieszać w naczyniu,skrapiając oliwką cytrynowo-cynamonową.
Na talerz wylać sos,wyłożyć cannelloni oraz upieczoną kaczkę.Całość zwieńczyć sałatką z rukoli i truskawek.