Sałatka bardzo posmakowała szczególnie dla mnie więc jest nieodłącznym elementem naszych rodzinnych spotkań. Nie trzeba żałować pieprzu, gdyż on nadaje pikanterii tej potrawie.

Data dodania: 2011-02-10

Wyświetleń: 1786

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

 -surowy ogórek obrany ze skórki
-puszka zielonego groszku
-puszka kukurydzy
-torebka ugotowanego na sypko ryżu
-zielone oliwki
-czerwona papryka
-marchewka
-olej do smażenia
-puszka tuńczyka w oleju
-sól, pieprz
-majonez

 

Wykonanie:

Marchewkę pokroić w bardzo cienkie podłużne plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić.

Ryż wysypać do miski i rozmieszać. Dodać ogórek pokrojony w kostkę, odsączony groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, oliwki pokrojone w plasterki oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatkę można udekorować połówkami zielonych oliwek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

 

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena