Składniki:
-surowy ogórek obrany ze skórki
-puszka zielonego groszku
-puszka kukurydzy
-torebka ugotowanego na sypko ryżu
-zielone oliwki
-czerwona papryka
-marchewka
-olej do smażenia
-puszka tuńczyka w oleju
-sól, pieprz
-majonez
Wykonanie:
Marchewkę pokroić w bardzo cienkie podłużne plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić.
Ryż wysypać do miski i rozmieszać. Dodać ogórek pokrojony w kostkę, odsączony groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, oliwki pokrojone w plasterki oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatkę można udekorować połówkami zielonych oliwek.