Złocisty melon to symbol Południa. Jego ojczyzną są obszary międzyzwrotnikowe Afryki skąd powędrował w dwie strony - na wschód do Indii i Chin i na zachód do Europy. Znali go starożytni - pierwsze uszlachetnione słodkie owoce uzyskano ponoć 2 tys. lat temu. Jadali go Egipcjanie, Grecy i Rzymianie, Lecz najbardziej cenili Arabowie, którzy zawojowawszy Półwysep Iberyjski w VIII w. rozpoczęli tam jego uprawę. Z Hiszpanii blisko już do Francji i do Włoch. W średniowieczu w wielu europejskich klasztorach na warzywnych grządkach dojrzewały kule melonów. Roślina oparła się nawet klątwie, którą rzucono na nią po śmierci jednego z papieży. Historyczne plotki głoszą , że zmarł on z przejedzenia tymi owocami. Cóż, w XV w. nie rozpoznawano jeszce cukrzycy...
Melony są tak aromatyczne i słodkie, że uznajemy je za owoce, choć tak naprawdę to warzywa - rośliny jednoroczne z rodziny dyniowatych. Co ciekawe, ta całkiem spora piłka z punktu widzenia botaniki jest po prostu jagodą. Niezwykły aromat spowodował, że kreatorzy perfum włączyli do swoich kompozycji nutę melona. Kupując melon trzeba go powąchać, bo - jak mówią znawcy - każdy owoc to niespodzianka.
Na własnej grządce - nie trzeba już melonów importować ze świata. Można je mieć we własnym ogrodzie, i to nie w szklarni czy pod folią jak jeszce 10 lat temu, lecz na grządce jak ogórki. Zawdzięczamy to oczywiście naszym naukowcom z Katedry Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW. Ważne, by grządka była ciepła, nasłoneczniona i osłonieta od wiatru, aglebapróchniczai w miarę wilgotna, lecz nie podmokła. Wychodowaną trzytygodniową rozsadę wysadza się do gryntu pod koniec maja, po dwie rośliny na metr kw. Owoce zbieramy w sierpniu.
Wytworne i zdrowe - co ważne, melony nie potrzebują chemicznej ochrony i nie kumulują metali ciężkich. Melony je się w zasadzie na surowo. Ich miąższ znakomicie gasi pragnienie - niemal w 90 % składa się z wody i zawiera moc łatwo przyswajalnych cukrów prostych , a także witamui ny z grupy B,C i PP, cenne beta-karoteny , potas,kwas foliowy i żelazo. Z tego względu zaleca się jedzenie melonów przy niedokrwistości, miazdzycy, chorobach wątroby i nerek. Lekkostrawne melony wpływają alkalizująco i regulująco na pracę układu trawiennego człowieka, a także oczyszczają organizm z toksyn.
Poniżej przedstawiam prosty przepis na wspaniałą lekką i chłodzącą przekąskę:
Włoska przekąska z szynką parmeńską.
Składniki:
- średni melon (ok.80 dag)
-12 plastrów szynki parmeńskiej
-pieprz
Przygotowanie:
- Melon smakuje najlepiej dobrze schłodzony, dlatego umyj go, osusz i włóż na kilka godzin do lodówki.
- wyjmij, pokrój na połówki, usuń pestki.
- każdą z połówek pokrój na sześć cząstek i z każdej zetnij ostrym nożem skórkę.
- układaj na 2 półmiskach na przemian plasterki szynki zawinięte w rulon i cząstki melona
-oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!