Zachwycisz całą rodzinę. Robiąc brukselkę z ziemniakami i schabem. Świetny pomysł na szybki obiad lub kolację w 30 minut. Dla 4 osób. 615 kcal

Data dodania: 2011-01-23

Wyświetleń: 1564

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

  Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie ok.  15  minut. Odcedż i odparuj. Z brukselek usuń zewnętrzne liście. Następnie dokładnie je umyj, nasady pędów ponacinaj na krzyż, a większe główki poprzekrawaj na pół. Blanszuj je około 8 minut w lekko osolonej wodzie, po tym czasie dokładnie odcedż. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Plastry wędzonego schabu opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Na gorącym tłuszczu włóż mięso, smaż na mocnym ogniu około dwóch minut z każdej strony. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmaruj łyżką masła.Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszaj ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmażone plastry mięsa włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nich plastry ziemniaków, tak aby zachodziły jeden na drugi. Na wierzch wyłóż brukselkę. Natkę pietruszki opłucz i starannie osusz, drobniutko posiekaj i wymieszaj z masą serowo-śmietankową.Wyłóż na brukselkę.Naczynie wstaw do piekarnika, na środkową półkę, i zapiekaj ok. 15 minut. Zapiekankę możesz podawać jako główne danie obiadowe lub ciepłą kolację.

     SKŁADNIKI :

- 300 g ziemniaków, 

- sól, 

- 600 g brukselki,

- 4 plastry surowego wędzonego schabu ( po ok. 150 g ) ,

- 3 łyżki masła,

- 150 g sera gouda,

- 80 g gęstej śmietany,

- 1 jajko,

- czarny pieprz,

-1 pęczek natki pietruszki

Licencja: Creative Commons
0 Ocena