Ważnym elementem odżywczym są dla naszego mózgu są witaminy. Naukowo dowiedziono, że osoby z wysokim poziomem witamin B1, B2, B12 są zdolne do większego wysiłku umysłowego.

Data dodania: 2011-01-01

Wyświetleń: 3007

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Witaminy korzystnie wpływają na pracę mózgu, gdyż przyczyniają się do rozkładu aminokwasu homocysteiny, który komplikuje transport krwi do mózgu. By lepiej zapamiętywać i odtwarzać informacje oraz na szybszą koncentrację, powinniśmy spożywać produkty zawierające witaminę B1, B2, B12 oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.


Witamina B1 przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia, nastroju oraz usuwa zmęczenie. Jej brak powoduje kłopoty z myśleniem, odczuwanie niepokoju czy niepewności. Dzienną dawką jakiej potrzebujemy jest 2,0 mg, jednak spożywanie słodyczy lub stres powodują, że zapotrzebowanie na tą witaminę jest większe.

Źródła: Witaminę B1 w największych ilościach znajdziemy w produktach zbożowych, mięsie (szczególnie wieprzowinie) oraz w roślinach strączkowych np. grochu czy fasoli.


Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Jej niedobór przejawia się w uczuciu piekących oczu czy łuszczeniu się czoła (przyczynia się także do tłuszczących się włosów). Dzienna dawka nie powinna przekraczać 2,5 mg na dzień.

Źródła: Przyjmujemy ją wraz z z mlekiem i jego przetworami oraz podrobami czy drożdżami piekarskimi, które są bogatym źródłem witaminy B1.


Witamina B12 przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Jej niedobór powoduje zaburzenia neurologiczne, osłabienia czy nawet utratę pamięci. Dziennie powinniśmy spożywać jej 3 mcg.

Źródła: Bogatymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego (nerki, wątroba, serce) a także chude mięsko, jajka i ryby.


Witamina E chroni organizm przed szkodliwymi zanieczyszczeniami czy promieniowaniem. Dzięki niej odczuwamy pozytywną energię, chęci do życia, rześkość. Jej niedobór osłabia mięśnie szkieletowe i wzrok oraz powoduje rozdrażnienie. Nasz organizm potrzebuje ok. 2,0 mg witaminy E na dzień.

Źródła: Oleje roślinne (słonecznikowy, arachidowy), orzech laskowy, płatki owsiane, szparagi, szpinak, żółtko jajka.


Witamina C pobudza aktywność komórek mózgowych, ułatwia szybkie uczenie się i zapamiętywanie, poprawia samopoczucie. Objawem niedoboru tej witaminy może być np. krwawienie dziąseł w trakcie mycia zębów. Potrzebujemy jej 120 mg na dzień – jednak należy pamiętać, że witaminę C niszczy wysoka temperatura. Wiele czynników (stres, używki) powoduje, że powinniśmy zwiększyć dawkę nawet do 1000 mg na dzień! Ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C ważne jest jej systematyczne przyjmowanie.

Źródła: Świeże owoce i warzywa są głównym źródłem witaminy C. Największe jej ilości znajdziemy w truskawkach, malinach, porzeczkach, szpinaku, brukselce, papryce.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena