Biopaliwa to paliwa powstałe z przetworzenia produktów organizmów żywych, roślinnych lub zwierzęcych, oraz mikroorganizmy. Biomasa to np. słoma, granulat trocinowy lub słomiany (pellet), drewno, siano, powstałe w procesie zgazowania biomasy - holzgaz czyli gaz drzewny.
Przykładowo, pellet to granulat produkowany z odpadów drzewnych tj. trocin, zżyn, słomy czy roślin energetycznech. W wyniku kompresji powstaje drobny granulat o bardzo wysokich własnościach energetycznych. Decydując się na ogrzewanie pelletami moża zakupić odpowiedni do tego kocioł (cena jest dość wysoka) lub tylko dokupić kilka elementów do pieca, który posiadamy, m.in. podajnik. Zaletą tego typu ogrzewania jest to, że nie musimy co 5 godzin dokładać materiał grzewczy do pieca. Podajnik "sam " pobiera odpowiednią ilość opału.
Wadą opalania domu biopaliwami jest konieczność posiadania dużej kotłowni lub pomieszczenia do skladowania opału. Trzeba zrobić odpowiedni zapas, a i przechowywać należy we właściwy sposób.
Zaletą jest oczywiście oszczędność. Nie da się ukryć, że ogrzewanie domu pelletem lub owsem jest tańsze od ogrzewania gazem czy węglem. Poza tym, biomasa to energia odnawialna, więc bardzo sprzyjająca naszemu środowisku, czego nie da się powiedzieć o węglu czy gazie.
Coraz więcej firm w Polsce oferuje kotły na biopaliwa, np. Buderus, Fako, HDG, Cichewicz i wiele innych. Najlepiej przed dokonaniem zakupu porozmawiać z tymi, którzy już korzystają z danego sposobu ogrzewania, żeby nie żałować póżniej decyzji.