Cały wszechświat jest ze sobą powiązany i wzajemnie na siebie działa. Aby funkcjonował prawidłowo, powinna być zachowana równowaga. Zatem człowiek będąc mikrokosmosem podlega tym samym prawom co i makrokosmos.

Data dodania: 2010-12-29

Wyświetleń: 2116

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Odżywiając się zgodnie z porami roku uwzględnia sie środowisko i klimat w jakim żyjemy. Choroba to zakłócenie równowagi w organizmie, brak pewnych składników lub energii, albo niewłaściwy jej obieg. Z tego też powodu powinno się kłaść ogromny nacisk na profilaktykę zdrowia.

Dietetyka zgodna z porą roku opiera się na uniwersalnych prawach natury, które są niezmienne i traktuje człowieka jako element tego ekosystemu.

Odżywianie zgodne z porami roku wyróżnia się prostotą stosowania. Można je wykorzystywać w każdej chwili, w każdej kulturze i każdym klimacie, nie posiadając ani egzotycznych przypraw, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Dzięki temu sposobowi odżywania można zrezygnować ze zniechęcającego raczej do jedzenia matematycznego liczenia kalorii, wartości odżywczych oraz ilości witamin i składników mineralnych.

To czy coś jest zdrowe czy nie, jest względne - zależne od czasu, osoby, miejsca i okoliczności.

PIĘĆ SMAKÓW

Odżywianie oparte na Pięciu Smakach stymuluje naszą aktywność fizyczną i umysłową.

Prawidłowo wprowadzając do naszego organizmu posiłki oparte na bazie Pięciu Smaków, harmonizujemy organizm przyczyniając się do poprawy naszego stanu zdrowia.  

W naturze istnieje Pięć Smaków:
smak kwaśny
smak gorzki
smak słodki
smak ostry

smak słony

Smak jest główną cechą pożywienia. Trzeba też wiedzieć, że są i takie rodzaje produktów, które nie mają jednego smaku, lecz przypisywane są do dwu lub więcej jakości smakowych.

Używając w swojej kuchni Pięciu Smaków zrównoważamy odżywianie wszystkich organów. Im więcej smaków występuje w jednej potrawie, tym lepiej odżywione będą też narządy. Cel ten osiągamy, przygotowując potrawy z wieloma przyprawami i ziołami albo łącząc różne warzywa: marchew, kalarepkę i czerwone buraki, do tego proso lub polenta. W wyważonej potrawie wszystkie smaki dają się wyraźnie odczuć, ale żaden nie przeważa.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena