Większość z nas słyszała zapewne o pojęciu cholesterolu. Zazwyczaj słowo to kojarzy nam się z problemami zdrowotnymi. I słusznie - jego nadmiar w organizmie może prowadzić do wielu poważnych chorób. Skąd się bierze cholesterol?

Data dodania: 2010-12-26

Wyświetleń: 1764

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Głównym winowajcą wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest spożywany codziennie tłuszcz zwierzęcy. Większość Polaków prowadzi niezdrowy, mało aktywny tryb życia, a na dodatek źle się odżywia. W naszej diecie znajdują się smażone, mało odżywcze potrawy, które wręcz ociekają tłuszczem zwierzęcym. Nie może tak być.

Jeśli chcemy zbić wysoki poziom cholesterolu, powinniśmy wykluczyć z naszej diety tłuszcze zwierzęce. Natomiast, powinny się w niej znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe, bogate w kwasy omega-3, przyczyniające się do obniżenia cholesterolu. Kwasy te znajdziemy w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, a także w ziarnach lnu, które możemy kupić w każdej aptece i samodzielnie zmielić. Już przyjmowanie jednej łyżeczki dziennie ziaren lnu spowoduje wydatne obniżenie się poziomu cholesterolu we krwi.

Nasiona lnu mają wysoką zawartość cennych składników odżywczych, takich jak cynk oraz witamina E. Czynnikiem, który wspomoże utrzymywanie przez długi czas prawidłowego poziomu cholesterolu, jest obfitość diety w różnego rodzaju pokarmy pochodzenia roślinnego. Mowa tu o takich składnikach jak płatki owsiane, cebula, fasola, papryka, jabłka, soczewica, soja, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka oraz czerwone wino, z którym też nie należy przesadzać.

Jeśli chcemy zbić poziom cholesterolu dobra dieta to nie wszystko. Powinniśmy jeszcze prowadzić aktywny tryb życia. Codzienne ćwiczenia, nawet te najmniej obciążające, na pewno pozwolą nam poczuć się lepiej i znajdą odzwierciedlenie w wynikach krwi.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena