Bez odżywiania się nie mielibyśmy energii na nic. Jedzenie i picie jest nieodzowną częścią każdego z nas. W zależności od wieku i wagi zapotrzebowanie na substancję odżywcze zmienia się...

Data dodania: 2010-09-15

Wyświetleń: 2407

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zasady żywienia stanowią dziś oddzielną gałąź wiedzy, która jest niezwykle ważna we współczesnym świecie, gdzie naturalne środki spożycia nie są konsumowane na miejscu ich powstawania, lecz produkowane na wielką skalę, przechowywane, konserwowane i transportowane na duże odległości.

Istnieje wiele dyscyplin prawidłowego żywienia takich jak dietetyka, technologia środków spożywczych, higiena żywienia, czy fizjologia, którą przybliżę.

Jak już wcześniej wspomniałem zajmiemy się fizjologią. Ona sama zajmuje się ustaleniem zapotrzebowania organizmu na różne składniki pokarmowe przypisane do wieku, pracy, czy ogólnych warunków życia, jak również ustaleniem ilości tych składników w różnych pokarmach.

Z wyliczeń wynika, że dzienne zuzycie na godzinę osoby w spoczynku wynosi 1800 kcal, plus zużywane kalorie podczas spalania tych pożywienia, czyli 270 kcal. Łącznie będąc w spoczynku człowiek jak łatwo można wyliczyć potrzebuje 2070kcal. Im większy wysiłek fizyczny włożony w ciągu dnia tym więcej kalorii musi nasz organizm otrzymać wraz z pożywieniem.

Oto rozpisane zajęcia i spalanie kcal na godzinę przy założeniu danej czynności:

CZYNNOŚĆ - kcal/h

spokojne stanie - 15

praca siedząca - 20-25

wolny chód - 120kcal

szybki chód - 180-200kcal

praca średnio ciężka - 90-140kcal

praca ciężka - 180-300kcal

praca bardzo ciężka - 320-380kcal

Teraz przedstawię dla porównania ile mają podstawowe kcal podstawowe substancję:

100g białka - 410kcal

100g węglowodanów - 413kcal

100g tłuszczu - 920kcal

Z tego wynika, że w odpowiednio zbilansowanej diecie powinniśmy jak najmniej jeść produktów z zawartością tłuszczu. Produkty te mimo tego, że mogą przekroczyć dzienne zapotrzbowanie na kalorie i zostać odłożone w postaci tkanki tłuszczowej mogą równiez wywołać choroby układu krążenia takie jak wysoki cholesterol, nadciśnienie czy miażdżycę.

Średnie zapotrzebowanie na kalorie u mężczyzn:

Wiek  -  Waga  -  Kalorie

18-35  -  80kg  -  3200kcal

35-55  -  80kg  -  2900kcal

55-75  -  80kg  -  2450kcal

Średnie zapotrzebowanie na kalorie u kobiet:

18-35  -  65kg  -  2300kcal

35-55  -  65kg  -  2050kcal

55-75  -  65kg  -  1750kcal

Pamiętajmy o tym, że ilość kalorii w pożywieniu to nie wszystko należy również zadbać o to, aby w pożywieniu znajdowały się odpowiednie minerały i witaminy, a także inne substancje naturalnego pochodzenia wspomagające nasze zdrowie i pozwalające cieszyć się z życia. Jedną z takich substancji jest popularna noni, jej sok wpływa korzystnie na nasze ciało, oraz zwiększa przywajalność wartości odżywczych z pożywienia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena