Obecny rozwój nowych technologii wprowadza coraz to więcej nowych produktów i związków chemicznych do naszego życia. Odrzuca się naturalne produkty i zastępuje sztucznie wyprodukowanymi związkami chemicznymi.

Data dodania: 2010-09-14

Wyświetleń: 1487

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Obecny rozwój nowych technologii wprowadza coraz to więcej nowych produktów i związków chemicznych do naszego życia. Odrzuca się naturalne produkty i zastępuje sztucznie wyprodukowanymi związkami chemicznymi. Są obecne już w naszym pożywieniu, napojach, kosmetykach, środkach czyszczących, farbach, lakierach, sprzęcie AGD itp. Minimalne ilości jakie występują  w tych produktach uważa się za bezpieczne. Jednak nawet niewielkie ilości substancji chemicznych przyjmowane wielokrotnie w ciągu wielu lat mogą ulegać kumulacji w organizmie, która po dłuższym czasie staje się bardzo niebezpieczna. Tak więc nawet przyjmowane w czasie bardzo niewielkie ilości toksyny mogą ulegać kumulacji biologicznej prowadzącej do powstania niebezpiecznych stężeń toksyny dopiero po latach. Związki chemiczne są wchłaniane do organizmu z przewodu pokarmowego, dróg oddechowych oraz przez skórę, na przykład lekarstwa, używki oraz całe mnóstwo sztucznych substancji chemicznych znajdujących się w naszym coraz bardziej  zatrutym środowisku. W ciągu roku wraz z pożywieniem i napojami do naszego organizmu trafia ok. od 2 do 4 kg związków chemicznych. Nie zwracanie uwagi na to co jemy lub używamy na co dzień, bagatelizując to zagrożenie narażamy siebie na wiele chorób i nieprzyjemności z tym związanych. Ponieważ wiele z tych związków zaczyna krążyć w naszym organizmie. Nie są to związki które nasz organizm jest wstanie wykorzystać z pożytkiem dla nas. Najczęściej musi je zneutralizować i wydalić. Jednak zanim to nastąpi takie substancje trafiają do różnych tkanek, komórek czy narządów gdzie się gromadzą. Typowym miejscem magazynowania przez organizm toksyn, których układy wydalnicze nie są w stanie wydalić, są przestrzenie międzykomórkowe tkanek łącznych. Komórki tkanki łącznej są rzadko rozsiane, a przestrzeń między nimi wypełnia duża ilość substancji międzykomórkowej, która decyduje o cechach charakterystycznych tej tkanki, takich jak: płynność, galaretowatość, wiotkość, miękkość, twardość, odporność mechaniczna, sprężystość. Zadaniem tkanek łącznych jest łączenie i powiązanie innych tkanek, utrzymanie kontaktu między nimi, transport wewnątrz organizmu, a także magazynowanie substancji odżywczych. Przykłady tkanek łącznych to: krew i limfa, błona surowicza, tkanka tłuszczowa, tkanka chrzęstna, tkanka kostna. Kumulacja toksyn w tych miejscach może trwać latami do czasu wystąpienia zauważalnych objawów. Stan w którym ilość toksyn wnikających do krwiobiegu jest większa, niż możliwości układów wydalniczych nazywamy toksemią[1]. Zanim jednak nastąpi stan chorobowy możemy temu zapobiec i zacząć stosować profilaktyczne działania, które nie dopuszczą do gromadzenia się w naszym organizmie szkodliwych związków.  Do takich działań należy zaliczyć uważne czytanie etykiet na produktach spożywczych. Wybieranie takich produktów które są najmniej przetworzone przemysłowo. Pochodzą z naturalnych ekologicznych upraw bez dodatków chemicznych czy organizmów GMO. Im produkt jest bardziej naturalny tym będzie lepszy dla nas i naszego środowiska naturalnego, nie powodując wielu szkód jak inne produkty pochodzenia chemicznego. Chcąc ratować swoje zdrowie należy wzorować się na ojcach medycyny chińskiej, która od 5000 lat zaleca dla zdrowia i długowieczności stosowanie naturalnych leków i środków oraz okresowe głodówki.

Żródło [1] Bioslone

Licencja: Creative Commons