Kawę pije wiele osób. Różne napoje z kofeiną - prawie wszyscy. Niektórzy zaczynają dzień od małej kawy. Inni nie tylko zaczynają, ale również go kończą – nawet pijąc mała czarną po 22.00 nie odmawiają sobie jej aromatu. Kawa przydaje się zarówno kierowcom, jak i naukowcom. Jak kofeina działa na nas?

Data dodania: 2010-09-06

Wyświetleń: 3482

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Kawę pije wiele osób. Różne napoje z kofeiną - prawie wszyscy. Niektórzy zaczynają dzień od małej kawy. Inni nie tylko zaczynają, ale również go kończą – nawet pijąc mała czarną po 22.00 nie odmawiają sobie jej aromatu. Kawa przydaje się zarówno kierowcom, jak i naukowcom. Jak kofeina działa na nas, to wiemy. Zbierzmy i poznajmy jednak fakty. Jak kofeina działa na Nasz organizm?

Już od XVI wieku, kiedy kawę sprowadzono do Europy budziła ona wiele kontrowersji. Z jednej strony chwalono jej niezwykłe działanie, z drugiej oskarżano o wywoływanie wiele różnych schorzeń, m.in. problemów żołądkowych, zawałów serca, raka i osteoporozy. W XVI-wiecznej Anglii podejrzewano nawet, że istnieje związek między impotencją i spożyciem nowej używki a już w XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, gdyż uważana ją za doskonały lek na wiele schorzeń czy alkoholizm. Krytyka nasiliła się w XIX wieku wraz z rozpowszechnieniem napoju. Coraz częstsze było tzw. "zdenerwowanie kofeinowe", występujące w efekcie spożycia zbyt dużej ilości kawy. Kofeina pobudza korę mózgową i ośrodki podkorowe oraz ośrodek oddechowy i naczynioruchowy. To jest istotne dla sprawnego działania mózgu. Rozszerza naczynia mózgowe, nerkowe i wieńcowe serca, a zwęża naczynia brzuszne. Wzmaga więc przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mięśni i mózgu. Zwiększa przez to wydolność psychofizyczną. Przyśpiesza przemianę materii i podnosi ciepłotę ciała, co również wpływa na sprawność mózgu. Małe ilości kofeiny zwalniają czynność serca. Kofeina wzmaga ilość wydzielanego moczu, a tym samym przyczynia się do odwadniania organizmu. To niekorzystny dla organizmu i mózgu efekt.

Częste picie kawy w ciągu dnia dostarcza organizmowi duże dawki kofeiny co wywołuje zwiększają siłę skurczową mięśnia sercowego i wentylację płuc. Powodują gonitwę myśli i ogólne rozbicie myślowe. Nadmiar kofeiny osłabia koncentrację i powoduje trudności z zaśnięciem, bezsenność, drażliwość, niepokój, a nawet lęk czy drżenie mięśniowe. W skrajnych przypadkach może dochodzić do drgawek klonicznych. Możliwe jest również zatrucie organizmu kofeiną. Taki stan powoduje zaburzenia myślenia, rozkojarzenie, gonitwę myśli, zaburzenia rytmu serca i tętna, częstomocz, pocenie się, uderzenia gorąca, dreszcze, szum w uszach, zawroty głowy, krótkotrwałe zaciemnienia i błyski w widzeniu, nudności, skurcze jelit i ból brzucha.

Czy kawa zawierająca kofeinę może powodować jakieś choroby? Z wielu dotychczasowych badań wynika, że umiarkowana ilość kofeiny ma pozytywne działanie. Niektóre badania pokazują, że kawa może wypłukiwać z ustroju mineralny potas, magnez i prowadzi do ich niedoboru. Wypijanie większych ilości kawy (3 – 4 filiżanki) może osłabić przyswajanie wapnia, a nawet prowadzić do znacznych ubytków tego minerału. Kofeina powoduje również obniżenie poziomu witaminy B1 i to mimo faktu, że kawa zawiera jej dość znaczne ilości. Greckie badania pokazują, że osoby pijące dużo kawy są bardziej podatne na różnorodne stany zapalne. Te z kolei przyczyniają się do powstawania w organizmie substancji, które mogą prowadzić do chorób serca oraz cukrzycy. Kanadyjscy naukowcy stwierdzili, że u osób mających wolną przemianę materii kofeina może zwiększać niebezpieczeństwo chorób serca. Ale u osób, których metabolizm jest szybki, kofeina może chronić organizm przed miażdżycą. Nie zaleca się kawy przy nadciśnieniu i chorobach krążenia. U zdrowych osób przyspiesza ona bicie serca w nieznacznym stopniu. Stwierdzono jednak, że ciśnienie mogą podnosić inne składniki słodzonych i dietetycznych napojów gazowanych z kofeiną. Z szeregu obserwacji wynika, że długotrwale i w większych ilościach stosowana kofeina osłabia kondycję układu nerwowego. Dawka 20-30 g kofeiny powoduje porażenie mięśnia sercowego i ośrodka oddechowego oraz zgon.

Częste picie kawy może doprowadzić do uzależnienia od kofeiny. Jak sobie poradzić z tym uzależnieniem? Organizm dość łatwo przyzwyczaja się do tej substancji. Gdy jej nie otrzyma, reaguje drażliwością, niepokojem, bólami głowy. Im więcej kofeiny spożywaliśmy, tym cięższe są objawy jej odstawienia. Dlatego rozwiązaniem jest stopniowe zmniejszanie ilości wypijanego napoju. W zlikwidowaniu efektów uzależnienia wspomaga organizm picie zwiększonej ilości czystej, niegazowanej wody.

Nasuwa się pytanie czy lepiej pić kawę, czy może inne napoje z mała zawartością kofeiny? Napoje inne niż kawa zawierają szereg sztucznych dodatków, np. kwas fosforowy, słodziki, barwinki i dużą część tablicy Mendelejewa w postaci różnych związków. To wielkie obciążenie dla organizmu. Na przykład kwas fosforowy potrafi doprowadzić do nadmiernej utraty wapnia i niszczenia kości. Dlatego powinniśmy wybierać napoje pochodzenia naturalnego bez sztucznej chemii. Do takich produktów należy kawa z Reishi, która ma odmienne, bardziej korzystne działanie na Nasz organizm niż zwykła kawa. Zawiera wyciąg z grzybów Reishi co znacznie wpływa na profilaktykę antynowotworową Naszego organizmu. Pobudza organizm dostarczając minerałów. Zamieniając zwykła codzienna kawę na kawę z wyciągiem z grzybów Reishi możemy znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. O jej działaniu przekonajmy się sami.

Piotr Budnik  Zdrowa kawa

Licencja: Creative Commons