Podczas upalnych dni szukamy orzeźwienia. Przez to kupujemy lody, napoje chłodzące, itp. itd. Jednym z takich napojów jest kawa mrożona. Jeśli jesteś jej fanatykiem, a masz chwilkę czasu, możesz samemu ją sobie zrobić. Dlatego też podam parę sposobów na wykonanie jej.

Data dodania: 2010-06-17

Wyświetleń: 2964

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

1. Kawa mrożona z gałką lodu

Składniki:

2szkl. dobrej wody

2łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku

2kopiaste łyżki cukru

1szkl. pełnego mleka

4 duże gałki lodów śmietankowych lub waniliowych

1 łyżeczka zmielonej na puder kawy ziarnistej

Do wrzącej ( niegotującej się! ) wody wsypujemy kawę i cukier, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kawę miksujemy z mlekiem tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch kładziemy gałkę lodów, posypujemy kawowym pyłem. Podajemy ze słomką

2. Kawa mrożona kremowa

Składniki:

2szkl. bardzo mocnej, aromatycznej kawy dobrego gatunku ( może być rozpuszczalna )

2 kopiaste łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2szkl. śmietany kremowej

kostki słodkiej, mrożonej kawy

Zaparzoną wcześniej kawę trzymamy w chłodzie. Przed podaniem napoju ubijamy śmietanę kremową z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty puch. Łączymy, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając, z zimną kawą, aż skłądniki doskonale się połączą. Na spodzie szklanek układamy kostki kawowego lodu, zalewamy kawową śmietanką, podajemy w wysokich szklankach z koktajlową łyżeczką, najlepiej zaraz po przygotowaniu.

3. Kawa śmietankowa

Składniki:

2szkl. słodkiej śmietanki

2szkl. pełnego mleka

4 kopiaste łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej

2 kopiaste łyżki cukru

kostki kawowego lodu

Do bardzo gorącego, ale niewrzącego mleka sypiemy kawę i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przechłodzenia.

Przed podaniem wkłądamy do szklanek po 3 kostki kawowego lodu, Zimną kawę łączymy, ubijając, ze śmietanką. Gdy płyn się spieni, zalewamy kawowe kostki. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Pijemy przez słomkę.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena