1. Kawa mrożona z gałką lodu
Składniki:
2szkl. dobrej wody
2łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku
2kopiaste łyżki cukru
1szkl. pełnego mleka
4 duże gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
1 łyżeczka zmielonej na puder kawy ziarnistej
Do wrzącej ( niegotującej się! ) wody wsypujemy kawę i cukier, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kawę miksujemy z mlekiem tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch kładziemy gałkę lodów, posypujemy kawowym pyłem. Podajemy ze słomką
2. Kawa mrożona kremowa
Składniki:
2szkl. bardzo mocnej, aromatycznej kawy dobrego gatunku ( może być rozpuszczalna )
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2szkl. śmietany kremowej
kostki słodkiej, mrożonej kawy
Zaparzoną wcześniej kawę trzymamy w chłodzie. Przed podaniem napoju ubijamy śmietanę kremową z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty puch. Łączymy, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając, z zimną kawą, aż skłądniki doskonale się połączą. Na spodzie szklanek układamy kostki kawowego lodu, zalewamy kawową śmietanką, podajemy w wysokich szklankach z koktajlową łyżeczką, najlepiej zaraz po przygotowaniu.
3. Kawa śmietankowa
Składniki:
2szkl. słodkiej śmietanki
2szkl. pełnego mleka
4 kopiaste łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej
2 kopiaste łyżki cukru
kostki kawowego lodu
Do bardzo gorącego, ale niewrzącego mleka sypiemy kawę i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przechłodzenia.
Przed podaniem wkłądamy do szklanek po 3 kostki kawowego lodu, Zimną kawę łączymy, ubijając, ze śmietanką. Gdy płyn się spieni, zalewamy kawowe kostki. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Pijemy przez słomkę.