Ciasto:
400g mąki
25g drożdży
80g cukru
200ml letniego mleka
100g miękkiego masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Na wierzch:
1 torebka budyniu waniliowego
1/2l mleka
125g posiekanych migdałów
300g cukru
125g rodzynek
1,5kg czerwonych porzeczek
250g wiórków kokosowych
100g mąki
1 jajko
125g masła
125g kwaśnej śmietany
1. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, nasypać na wierzch trochę mąki. Pozostawić na 20min. pod przykryciem. Na brzegi mąki rozprowadzić pozostały cukier, masło, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, dodając resztę mleka. Pozostawić na 30min. pod przykryciem.
2. Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń, chwilę mieszać i odstawić na bok. Dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz migdały ( do budyniu ).
3. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, przenieść na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Rozprowadzić budyń i nałożyć porzeczki.
4. Wiórki kokosowe wymieszać z resztą cukru, mąką, jajkiem, masłem i śmietaną. Łyżką nakładać na porzeczki małe porcje.
5. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40min.