Święta bez dobrego wina? Wykluczone! Cóż to za wielkanocny stół bez szlachetnego trunku? Doskonałym towarzystwem do świątecznych dań będą Muscat Ottonel lub Muscat Moldovenesc, znakomite wina mołdawskie.

Data dodania: 2010-03-26

Wyświetleń: 2463

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Półsłodkie Muscat Ottonel, o charakterystycznym żółtym kolorze, zaskakuje esencjonalnym posmakiem miodu i aromatem kwiatów akacji, w czerwonym, także półsłodkim, Muscat Moldovenesc odnajdujemy wyjątkową harmonię smaku i delikatnych owocowych aromatów. Trunki te świetnie się komponują szczególnie z deserami, z powodzeniem można je też podać do tradycyjnych wielkanocnych ciast - bab, mazurków i makowców. Muscat Moldovenesc to również idealne towarzystwo do potraw rybnych, a Muscat Ottonel - do serów i serowych wypieków, ale w jednym i drugim przypadku można puścić wodze kulinarnej fantazji.

Warto się pokusić choćby o popularne w Mołdawii ciasto biszkoptowe z orzechami - idealne w parze z Muscat Ottonel. Aby je zrobić, potrzeba 6 jajek, 30 dkg mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 250 ml jogurtu naturalnego i 15 dkg posiekanych orzechów włoskich.
Najpierw całe jajka ubijamy przez 10 minut, dosypujemy cukru i miksujemy przez kolejne 10 minut. Do masy dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, orzechy i mieszamy. Przełożone do foremki ciasto należy piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Muscat Ottonel świetnie sprawdzi się też jako towarzystwo do ciasteczek serowych z owocami, doskonałych jako deser po świątecznym obiedzie. Przygotowując przysmak musimy zaopatrzyć się w 25 dag mąki, 25 dag białego sera, paczkę masła, puszkę brzoskwiń oraz cukier puder.
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste. Z mąki, masła, cukru i sera wyrabiamy ciasto, wałkujemy je i wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na każdy z nich nakładamy kawałek brzoskwini i zlepiamy. Tak uformowane ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Do Muscat Moldovenesc warto natomiast polecić rybę w sosie serowo-śmietanowym. Do jej przygotowania potrzeba 1 kg filetów delikatnej ryby (np. soli), sera typu camembert, szklanki chudej śmietany, średniego pora (białej części) oraz dodatków i przypraw: bazylii, oregano, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, soku z cytryny i oleju do smażenia.
Przyrządzenie potrawy rozpoczynamy od zeszklenia na oleju pora, wcześniej pokrojonego w cienkie krążki. Dodajemy pokrojony ser i - mieszając - podgrzewamy na małym ogniu aż ser się stopi. Dolewamy śmietany, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i gałką muszkatołową. Rybę należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i zalać sosem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż na wierzchu pojawi się apetyczna, złocista skórka.

Muscat Ottonel i Muscat Moldovenesc to trunki z nowej linii producenta, nazwanej "Besame Mucho", co w języku hiszpańskim znaczy „pocałuj mnie w usta". Oba wina powstają w winnicach Chateau Vartely, położonych nieopodal średniowiecznego miasta Orhei w środkowej Mołdawii, mniej więcej na tej samej wysokości geograficznej, co Burgundia. Jej doskonałej jakości aromatyczne wina białe i wyraziste, eleganckie czerwone przebojem wchodzą na zagraniczne rynki, zdobywając laury na międzynarodowych konkursach. Firma produkuje ponad milion butelek wina rocznie, głównie z klasycznych europejskich odmian winorośli, śmiało z nimi eksperymentując. 

Wesołych świąt!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena