Pewnie nie uwierzysz gdy powiem Ci, że historia płyt indukcyjnych sięga lat siedemdziesiątych XX wieku. Najpierw urządzenia te pojawiały się jako kuchenki przenośne- jedno-palnikowe. Choć określenie palnik jest tu co najmniej nie na miejscu.
Urządzenie działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, korzystając z tzw. cewki indukcyjnej. Wnętrze współczesnej kuchni indukcyjnej najeżone jest elektrycznymi obwodami i nie przypomina tradycyjnej płyty ceramicznej czy gazowej.
Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne. To z kolei wytwarza prądy wirowe w naczyniu, które w efekcie ulega nagrzaniu. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes (test z magnesem to dobry sposób na sprawdzenie, czy dany garnek nadaje się do kuchni indukcyjnej). Pole indukcyjne dodatkowo wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. Jeśli na włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek- nic się nie stanie. Płyta jest praktycznie zimna.
Dopiero ustawienie odpowiedniego garnka na powierzchni płyty sprawia, że potrawa zaczyna się podgrzewać.
Płyta indukcyjna ma niesamowicie wysoką wydajność. Oto porównanie z innymi kuchenkami:
- płyta indukcyjna - 90%
- płyta ceramiczna - 60%
- płyta gazowa - 45%
Wydajność kuchenki to znacznie krótszy czas gotowania, czyli oszczędność Twojego czasu przy kuchni. Z czyszczeniem kuchni tez nie ma problemu- przecież rozlane jedzenie nie przywiera!
Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko.
Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego.
Dziś każda nowoczesna Pani domu posiada w kuchni płytę indukcyjną.