Czy zdajesz sobie sprawę, że ponad 80 procent populacji ludzkiej pije kawę?? Przez wiele lat lekarze bili na alarm - "Codzienne picie nawet symbolicznej filiżanki kawy jest ryzykowne, w szczególności dla kobiet". Bywa jednak, że picie tego trunku może mieć zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Kawa bywa negatywną bohaterką serwisów zdrowotnych. Co jakiś czas pojawiają się informacje ostrzegające o złym wpływie picia kawy. Na takie argumenty zawsze pojawiają się kontrargumenty. Kawa posiada ogromną liczbę przeciwutleniaczy, które powodują zmniejszenie ryzyko zachorowań na choroby serca i nowotworowy. Przeciwutleniacze, występujące w kawie, są bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dodatkowym atutem kawy jest jej dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. W pewnym stopniu stała sie nieodłącznym elementem naszego trybu życia. Kardiolodzy zalecają picie kawy, zwłaszcza tym osobom, ktore mają problemy z niskim ciśnieniem krwi. Kawa jest jednym z najbardziej powszechnych środków pobudzających. Jakkolwiek nadużywanie tego wspaniałego trunku może łatwo doprowadzić do tak zwanego uzależnienia. Wydaje się, że osoby pijące nadmierną ilość mocnej kawy, potrzebują kofeiny, aby osiągnąć odpowiedni stan psychofizyczny. Są wówczas pobudzeni i mają więcej chęci do wykonywania czynności, które w normalnych warunkach byłyby dla nich uciążliwe. Poranne wypicie filiżanki kawy wyrównuje poziom kofeiny utracony podczas snu.
Od stuleci kawa towarzyszyszy nam w życiu codziennym. Stała się jej nieodzornym elementem - na spotkaniu biznesowym, na imieninach, czy przy porannym śniadaniu. Kawę pijemy w różnych okolicznościach i pod różną postacią. Charles-Maurice de Talleyrand, sławny francuski dyplomata trafnie podsumował kiedyś, że "kawa musi być gorąca ja piekło, czarna ja diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość"...
Choć kawa kojarzy się najczęściej z intensywnym aromatem i lekką goryczką, to równie ważnym – i coraz bardziej popularnym – obliczem tego napoju są jego słodkie odmiany. W różnych zakątkach świata kawa bywa łączona z cukrem, mlekiem, syropami, przyprawami, czekoladą, lodami, a nawet alkoholem. Te połączenia dają początek wyjątkowym napojom, które często są kulinarnym dziełem sztuki – deserem, rytuałem, a czasem nawet symbolem narodowej tożsamości.