Towarzyszy nam od tysięcy lat. Najprawdopodobniej pierwsze cukierki były robione jeszcze przez jaskiniowców i produkowane z miodu, który był przez długi czas suszony i dzięki temu twardniał. Takie były początki cukierków, które doprowadziły w powolnym procesie ewolucji do powstania tego co dzisiaj nazywamy cukierkiem.

Data dodania: 2009-11-12

Wyświetleń: 2914

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Cukierek dziś to mały, twardy, wykonany z cukru przysmak pakowany w papierki i produkowany na masową skalę. W dzisiejszych czasach jest on powszechnie dostępny i każdego na niego stać. Nie zawsze tak było. Gdy w średniowieczu zaczęto wytwarzać cukier, był on tak drogi, że tylko najbogatsi mogli sobie na niego pozwolić. Można go było zobaczyć tylko na dworach królewskich i książęcych, gdzie był przechowywany w pięknych wykonanych z szlachetnych metali cukiernicach odzwierciedlających jego wartość. W tych czasach był on normalnym środkiem płatniczym, tak samo jak złoto.

Dopiero koło XVII wieku produkcja cukru została usprawniona i stał on się na tyle tani, że zaczęto wytwarzać z niego twarde cukierki na większą skalę. W połowie XIX wieku w Ameryce było już ponad 400 fabryk produkujących cukierki. Dzięki temu, że koszty produkcji cukierków zostały bardzo obniżone, stały się one bardzo tanie i dostępne dla wszystkich. Dzisiaj paczka cukierków kosztuje grosze i każdy może sobie na nią pozwolić.

Przez lata nie zmieniał się tylko koszt cukierków. Zmieniały się również składniki, których używano do ich produkcji. Kiedyś głównymi produktami wykorzystywanymi do nadania cukierkom smaku były owoce. Obecnie istnieje bardzo szeroka gałąź cukierków, w których dodatkiem smakowym są zioła. Takie cukierki nie tylko dobrze smakują, ale mają też właściwości lecznicze zioła, z którego ekstrakt używany jest do produkcji danego typu cukierka. Dzięki cukierkom możemy na przykład złagodzić kaszel, poprawić trawienie i odporność organizmu itd.

W dzisiejszych czasach bogactwo smaków, kolorów i rodzajów cukierków jest tak ogromne, że skosztowanie wszystkich zajęłoby pewnie kilka miesięcy, licząc, że każdego dnia zjadalibyśmy 2-3 cukierki.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena