Powinniśmy się również spokojnie zastanowić czy nadajemy się na menadżera restauracji, bo w przypadku niepowodzenia nikt nie zwróci nam straconego czasu i pieniędzy.
Jakie warunki musimy spełniać?
Przede wszystkim musimy być przedsiębiorczy, dobrze zorganizowani i mieć poczucie dobrego smaku. Kiedy jesteśmy zdecydowani, pierwszym krokiem do otwarcia wymarzonego lokalu jest uzyskanie zgody na prowadzenie działalności gospodarcze, co może zająć nawet kilka miesięcy. Następne musimy zastanowić się nad odpowiednią lokalizacją, co jest ściśle uzależnione od grubości naszego portfela. Gdy mamy już idealne miejsce i podpisaną umowę o wynajem, musimy uzyskać zgodę sanepidu jaki i innych organizacji na prowadzenie restauracji. Niezbędne jest również wyposażenie naszego lokalu w sprzęt oraz przeprowadzenie remontu, trzeba też zastanowić się nad menu, wszystko to trwa łącznie do 12 miesięcy. Teraz przychodzi czas na znalezienie pracowników zakładu.
Potrzebni nam są między innymi: kucharze, kelnerzy, barmani, organizatorzy sali i kierownik restauracji.Najlepiej jest zatrudnić osoby doświadczone, po ukończeniu odpowiedniego szkolenia. Kurs lub szkolenie możemy również zorganizować dla podwyższenia wydajności naszego personelu. Należy bowiem pamiętać że restauracja jest jak żywy organizm, aby funkcjonował prawidłowo wszystkie jego elementy muszą działać bez zarzutu.