Bycie kelnerem to bardzo odpowiedzialna funkcja od której zależy czy goście będą zadowolenie ze swojego pobytu w lokalu i czy zechcą odwiedzić go ponownie.

Data dodania: 2009-09-25

Wyświetleń: 4011

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zanim jednak zacznie się obsługiwać gości trzeba przejść profesjonalne szkolenie lub kurs aby uzyskać certyfikat upoważniający nas do wykonywania zawodu. Owe szkolenie trwa kilkadziesiąt godzin i kosztuje w zależności od tego jakiego stopnia kurs odbywamy od pięciuset do ponad tysiąca złotych.

Podczas nauki przyszli kelnerzy uczą się od swoich trenerów (są to posiadający wieloletnie doświadczenie specjaliści), swoich przyszłych obowiązków do których należą oprócz obsługi klienta również przygotowanie sali, znajomość menu oraz nienaganny wygląd. Dowiadują się również że dobry kelner musi być osobą spostrzegawczą, inteligentną a przede wszystkim umiejącą nawiązać dobry kontakt z gościem. Szkolenie kończy się egzaminem.

Program takiego szkolenia może wyglądać np. tak:

1.Sylwetka kelnera
2.Organizacja pracy kelnera
3.Formy i techniki obsługi gościa
4.Pozostałe funkcje kelnera
5.Psychologiczne aspekty obsługi gości

Szkolenie szczególnie polecane jest dla osób pracujących na sali restauracyjnej lub przy obsłudze bankietów, przyjęć okolicznościowych - pragnących podnieść swoje kwalifikacje, osób rozpoczynających karierę w branży gastronomicznej, absolwentów szkół, studentów.

Korzyści dla uczestników szkolenia:
Uczestnicząc w szkoleniu możesz podnieść umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, targów, bankietów, czy przyjęć okolicznościowych.

Licencja: Creative Commons