Mało kto potrafi sobie wyobrazić zupę z sałaty masłowej i jej smak. Warto jednak spróbowac, bo gdy już jej skosztuje nigdy się nie zapomni i zawsze będzie się do niej wracać... Jest to ulubiona zupa mojej rodziny, szczególnie dzieci, które jak wiemy sa wybredne...

Data dodania: 2009-09-11

Wyświetleń: 3138

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Moja córeczka wracając do domu ze studiów ma tylko jedno życzenie: proszę ugotować zupę z sałaty. Nauczyła mnie jej moja mamusia, która zna ją od swojej mamusi. Prosta, tania, mało pracochłonna, idealna w sezonie i w zimie. Gotouję ją w największym garnku jaki mam w domu, bo zniaka w mgnieniu oka:)

ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ:

* 4 główki sałaty masłowej

* 1/2 kg gotowanego, wędzonego boczku

* 1 kg ziemniaków

* 3-4 łyżki octu winego

* 1-2 łyżki Maggi

* Ziarenka smaku, Vegetta lub inna podobna przyprawa - 2-3 łyżki

* sól, pieprz do smaku

* 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu

Główki sałaty oczyścić, opłukać i poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cieńkie plastry, które po przepołowieniu smażywmy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy zmiemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku lub Vegette, 3-4 łyżki octu, maggi i zabielamy 1,5 szkl. jogurtu. Podajemy po zagotowaniu. (Moja mama dodawała jeszcze łyżke cukru, ale to już jak kto lubi...)

Smacznego

Barbara

inne moje ulubione przepisy znajdziecie Państwo na http://www.otostrona.pl/barb01zaprasza/

   http://promocja.nextore.pl/index.xml

Licencja: Creative Commons