18
głosów
- +

Czy nowotwory muszą zabijać?

Autor:

Aktualizacja: 25.08.2009


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Życie


Artykuł
  • 19 głosów dodatnich
  • 1 głosów ujemnych
  • 5383 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Na świecie tylko z powodu raka płuc umiera rocznie około 1.3 miliona osób. A to tylko jedna z wielu chorób nowotworowych. W Polsce, tylko na nowotwory złośliwe, zapada co roku ponad 120.000 osób, z czego umiera ponad 80.000. Wśród nich jest około 1.200 dzieci, z których przeżywa około 2/3.


Z badań Instytutu Karolinska, przyznającego nagrody w dziedzinie fizjologii i medycyny, wynika że w Europie najczęściej na choroby nowotworowe umierają obywatele Polski, Rumunii, Słowacji i Estonii. W dodatku Polsce przybywa coraz więcej zachorowań na choroby nowotworowe, około 3% rocznie. To przerażający wynik.

Dlaczego choroby nowotworowe stały się plagą naszych czasów?
Przecież mamy zdecydowanie lepsze warunki życia i higieny niż kiedyś, nie głodujemy, mamy sprawną służbę zdrowia, powszechny dostęp do leków i informacji.
Czemu więc kiedyś te choroby były zdecydowanie rzadsze?

Nie zdarzało się prawie aby dzieci umierały na choroby nowotworowe. A dziś, jak pokazują statystyki, staje się to coraz powszechniejsze.
Wielu lekarzy zaczyna zauważać wpływ różnych czynników, na które byli narażeni rodzice już w okresie poczęcia i ciąży. Pestycydy, konserwanty, barwniki stosowane w wysoko przetworzonych produktach spożywczych, kosmetykach. Aromaty, polepszacze smaku i zapachu, substancje spulchniające, zagęszczające, słodziki, a nawet detergenty i napromieniowania.

W ciągu 10 lat dwukrotnie, do 360, wzrosła liczba substancji chemicznych dopuszczonych do stosowania w żywności. Taka ilość codziennie wchłanianej nienaturalnej chemii to szok dla organizmu i permanentne zatruwanie. Zaleganie toksyn często prowadzi do uszkodzeń komórek, co z kolei stanowi zaproszenie dla nowotworów.
Szkodzi to rodzicom i zdarza się, że jest bezwiednie podawane nienarodzonym dzieciom.

Oprócz wysoko przetworzonego pożywienia, czasami na bazie roślin zmodyfikowanych genetycznie, szkodliwe dla zdrowia mogą być powietrze, permanentnie zanieczyszczane przez palaczy i przemysł, oraz woda nie nadająca się do picia.
Wynika z tego że podstawową różnicą dotyczącą zdrowia między czasami przeszłymi, a obecnymi jest fakt, że kiedyś człowiek wiedział co je i pije, a nie widział czym oddycha. Dziś prawie każdy może zobaczyć czym oddycha, ale zwykle nie wie, co znajduje się w jego jedzeniu i piciu.

Warto w związku z tym zwracać uwagę na to co się je i pije. Ale nie zawsze jest możliwe racjonalne podejście. Należy w związku z tym poznać trochę więcej faktów z dziedziny chorób nowotworowych, aby móc, jak najwcześniej zapobiec ich rozwojowi, jeżeli już powstaną w jakiejś tkance.

Wszystkie rodzaje komórek nowotworowych, aby się móc rozprzestrzeniać, produkują enzymy tzw. metaloproteinazy, przy pomocy których niszczą włókna tkanki łącznej. Im więcej produkują tych enzymów, tym szybszy jest rozpad tkanki łącznej, bardziej złośliwa dmiana raka i tym krócej chory żyje. Wszystkie mają wiele wspólnych właściwości takich jak nieśmiertelność, zdolność do tworzenia naczyń krwionośnych, niekontrolowane podziały, inwazja i przerzuty.

Instytut Naukowy Dr. Ratha już w marcu 2002 roku opublikował w największej gazecie świata przełomową pracę dotyczącą chorób nowotworowych. Udowodnił w niej, że naturalna witamina C, naturalna lizyna i polifenole blokują enzymy niszczące tkankę łączną, co powstrzymuje przerzuty i rozwój komórek rakowych.

National Institutes of Health w Maryland, największy instytut naukowy na świecie, potrzebował aż 4 lat, aby to potwierdzić. Naturalne witaminy, aminokwasy, naturalne polifenole i mikroelementy, dobrane we właściwych, synergicznych proporcjach, skutecznie powstrzymują rozwój komórek nowotworowych.
Instytut potwierdził, skuteczność została dowiedziona i co dalej? Nic. Nadal są promowane w mediach przede wszystkim informacje sponsorowane przez poszczególnych producentów drogich leków i rozwiązań. Lekarze są informowani na seminariach i konferencjach wyłącznie o rozwiązaniach wdrażanych przez sponsorów tych spotkań.
Brak informacji o wynikach Instytutu Naukowego Dr. Ratha.
Dlaczego?
Jak sprawić aby wiedza, która zdecydowanie zwiększa efekty leczenia, a przy okazji znacznie zmniejsza jego koszty, dotarła do społeczeństwa?


Piotr Waydel

Artykuł powstał na podstawie informacji Dr. Rath Health Foundation

Artykuł podobnej treści ukazał się w miesięczniku Eurogospodarka


Podobał Ci się artykuł?
18
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij