Na jakość produkowanego zboża ma wiele czynników. Wśród nich można wymienić n. im. występowanie chorób grzybowych.

Data dodania: 2009-02-25

Wyświetleń: 4124

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak wiadomo choroby grzybowe w zbożach mają ogromne znaczenie dla jakości produkowanego ziarna. Należy także pamiętać, iż występowanie chorób grzybowych może znacząco obniżyć dochody z produkcji ziarna. Możemy jednak zabezpieczyć się przed wystąpieniem tych patogenów stosując odpowiednie preparaty chemiczne. Srodki ochrony roślin które zwalczają choroby grzybowe nazywane są fungicydami.
Wiadomym jest nie od dziś że lepiej jest zapobiegać niż leczyć i dlatego zabiegi chemiczne powinno stosować sie zazbezpieczająco zanim jeszcze choroba wystąpi na polu. Jednak choroba nie zawsze musi wystąpić nawet jeśli zabiegu nie wykonamy! Decydujący wpływ na pojawienie się chorób ma pogoda. Zwiększona ilość opadów oraz duża wilgotność powietrza sprawiają że grzyby mogą namnażać się w zaskakującym tempie. W takim przypadku stosowanie fungicydów wydaje się być nieuniknione.
Innym sposobem na zmniejszenie występowania chorób grzybowych w zbożach jest stosowanie odpowiednich odmian. Niektóre odmiany zbóż cechują się większą odpornością na choroby grzybowe niż inne. Z reguły są to odmiany nowsze gdyż w dzisiejszych czasach w hodowli nowych odmian kładzie się duży nacisk na odporność na choroby grzybowe. Przy wyborze odmiany należy również zwrócić uwage na wysokość roślin. Niższe rośliny oprócz tego że nie wylegają są też bardziej odporne na choroby grzybowe gdyż łan w takim przypadku jest bardziej przewiewny co zmniejsza wilgotność powietrza wewnątrz łanu.
Ważne jest też aby przestrzegać odpowiednich norm wysiewu a dokładnie aby ich nie przekraczać. w dzisiejszych czasach raczej dąży się do zmniejszania norm wysiewu. cel jest wiadomy - zwiększenie przewiewności łanu.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena