Często zapominamy o innych owocach, których uprawa sprawia, że Polska jest europejskim potentatem i znaczącym producentem globalnym. Mowa oczywiście o owocach jagodowych.
Sadownictwo, do którego należy także uprawa krzewów, jest znaczącą gałęzią polskiego rolnictwa. Według danych z 2013 roku najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w polskich gospodarstwach rolnych są : 32% truskawki, 32% porzeczki, 23%maliny, 6% borówka, 5% aronia, 2% agrest. Produkcja tych owoców odgrywa znaczącą rolę od lat siedemdziesiątych XX wieku. Aktualnie tą uprawą zajmuje się około 200 tysięcy z reguły małych gospodarstw. Średnio 16 % zbiorów wszystkich owoców stanowią owoce jagodowe. Od 2004 roku ich produkcja systematycznie rośnie. W latach 2003- 2013 wzrosła o 21%.
Truskawki są najpopularniejszymi owocami z tej grupy. Są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. W 2013 roku około 57 tysięcy gospodarstw prowadziło uprawę tych owoców. W Polsce produkuje się bardzo dużo odmian tych słodkich owoców. Do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych w 2009 roku dostała się „truskawka kaszubska”. Jesteśmy trzecim producentem tych owoców w Unii Europejskiej, wyprzedzają nas tylko Niemcy i Hiszpania. Zajmujemy także dziesiąte miejsce na świecie. Głównymi państwami eksportu polskich truskawek są: Rosja, Białoruś, Niemcy, Holandia, Belgia.
Maliny są kolejnym powodem do dumy. Polska jest największym producentem tych owoców w Unii Europejskiej. Zaś na świecie zajmujemy drugie miejsce, wyprzedza nas tylko Rosja. Maliny posiadają wiele walorów zdrowotnych i niepowtarzalny smak. Cieszą się także ogromnym zainteresowaniem ze strony przemysłowej. Dzięki temu ich popularność jest tak duża i ciągle wzrasta.
Porzeczki są kolejnymi owocami z tej grupy cieszącymi się wielką popularnością. Zbiory tych owoców stanowią 30% zbiorów światowych. Tym samym zajmujemy drugie miejsce na świecie po Rosji. Polskie zbiory tych owoców to, aż 70% zbiorów Unii Europejskiej. W strukturze produkcji 77% stanowią porzeczki czarne, a 23% czerwone. Eksport tych owoców nie jest tak wielki i najczęściej wywożone są w postaci mrożonej. Bez względu na odmianę porzeczki są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają 3 razy więcej witaminy C niż cytryny.