Powoduje to, że serce jest zbyt mało ukrwione. Światło tętnicy wieńcowej zamyka skrzeplina, powstała w wyniku pęknięcia blaszki miażdżycowej z której zostaje uwolniona substancja, która prowokuje krzepnięcie krwi.
Bardzo często zdarza się,że zawał serca jest pierwszym objawem choroby wieńcowej. Pęknięcie blaszki miażdżycowej powoduje, że w miejscu pęknięcia powstaje zakrzep i w wyniku tego tętnica wieńcowa staje się niedrożna. Następuje martwica mięśnia sercowego, czyli zawał.
Objawy zawału serca :
- ból w klatce piersiowej , za mostkiem
- lęk , uczucie niepokoju , duszności , słabość , drętwienie lewej ręki.
Do pęknięcia blaszki miażdżycowej może dojść wskutek dużego wysiłku fizycznego , a także może spowodować to stres. Zawał serca najczęściej występuje wcześnie rano.
Osoby szczególnie narażone na zawał serca :
Najbardziej narażone na zawał serca są osoby cierpiące na następujące schorzenia:
- cukrzyca
- nadciśnienie
- nadwaga i otyłość
Zawał serca może także spotkać osoby z podwyższonym kwasem moczanowym, obciążonych genetycznie oraz oczywiście w pierwszym rzędzie palaczy papierosów!
Dieta przeciwdziałająca zawałowi serca :
Najbardziej korzystna jest dieta śródziemnomorska, bogata w kwas foliowy, witaminy B6 i B12 oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej wartościowe kwasy tłuszczowe zawiera oliwa z oliwek oraz tłuste ryby morskie.