Dieta ketogeniczna jest jednym z najbardziej restrykcyjnych protokołów żywieniowych. W tym artykule przedstawię trzy najważniejsze grupy produtów, których należy unikać na keto.

Data dodania: 2020-12-21

Wyświetleń: 132

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jakich produktów unikać na keto

Jeśli zdecydujesz się na dietę ketogeniczną to musisz być świadomy, że wiąże się ona z wieloma wyrzeczeniami. Jako typowa dieta nisko węglowodanowa zakłada, że głównym źródłem energii są tłuszcze, w dalszej kolejności białko i dopiero na samym końcu węglowodany.

Często spotykanym rozkładem makrosładników jest:

  • 75% tłuszcz,
  • 15% białko,
  • 5% węglowodany.

Warto mieć świadomość, że ten rozkład został zaprojetowany około 100 lat temu. Jest to pierwowzór diety ketogenicznej powstałej z myślą o leczeniu dzieci z padaczą. W tej chwili dieta ketogeniczna może być znacznie bardziej elastyczna.

Nie zmienia to faktu, że są pewne grupy produtów, których bezwzględnie należy się wystrzegać ułkładając swoje keto przepisy.

Cukier

Cukier z racji tego, że ma bardzo wysoki indeks glikemiczny powoduje bardzo duży skok glukozy po posiłku, co w dalszej kolejności prowadzi do silnej reakcji insuliny.

Dodatkowo, biorąc pod uwagę, że założeniem diety ketogenicznej jest wprowadzenie w stan ketozy, trzeba pamiętać, że cukier może utrudnić ten proces lub spowodować wyjście z tego stanu.

Pamiętaj, że nie chodzi tu tylko o bezpośrednie spożycie cukru. Więszość gotowych produtów ma jego dodatek (nawet chleb!). Dlatego dokładnie sprawdzaj etykiety.

Skrobia

W trakcie diety keto kluczem jest ograniczenie lub całkowite unikanie skrobi. Pszenica i kukurydza to główne źródła skrobi w naszej żywności,

Trzymaj się z daleka od wszelkich zbóż i prawie wszystkich rodzajów mąki, z wyjątkiem mąki kokosowej i mąk z orzechów. Musisz też unikać warzyw bogatych w skrobię, takich jak fasola i bulwy.

Tłuszcze trans

Chociaż dieta ketogeniczna zakłada spożywanie dużej ilości tłuszczu, to nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Przeglądanie listy składników na produktach w supermarkecie przed zakupem  może pomóc ci jeść zdrowsze, naturalnie występujące tłuszcze oraz unikać lub ograniczać oleje przemysłowe.

Zachęcam do całkowitego unikania sztucznie wytwarzanych tłuszczów trans, zwykle wymienionych jako „częściowo uwodorniony” olej lub tłuszcz roślinny. Tłuszcze te są wyjątkowo niezdrowe i mogą prowadzić do chorób takich jak miażdźyca.

Licencja: Copyright - zastrzeżona