-1
głosów
- +

Technologia uprawy jęczmienia jarego. Kierunki produkcji.

Autor:

Aktualizacja: 07.10.2019


Kategoria: Rolnictwo / Uprawy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 1 głosów ujemnych
  • 131 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Technologia uprawy jęczmienia jarego. Kierunki produkcji.

Jęczmień jary uprawiany jest na paszę jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Produkcję ziarna realizuje się na dwa sposoby uprawy: - uprawa jęczmienia w tzw. siewie czystym, - drugi w siewie mieszanym, w którym pełni on rolę ochronnej roślin motylkowych lub jest składnikiem mieszanki zbożowej.


Podstawowymi zasadami konsumpcji gatunków i odmian do mieszanki zbożowej są:

- minimalna konsumpcja w lanie,

- warunki kompensacji niekorzystnych warunków pogodowych i siedliskowych (zależnie od warunków intensywnej rozwija się gatunek bardziej tolerancyjny, np. w roku suchym w łanie mieszanki przeważa jęczmień, a w roku wilgotnym – owies.

- zbliżony termin dojrzewania ziarna.

 

Uprawa jęczmienia na paszę jest dominująca, gdyż na świecie, jest to 60 %, a w Polsce około 70 % produkowanego ziarna jęczmienia zużywana jest w chowie trzody chlewnej, drobiu, bydła i owiec.

Uprawiane odmiany powinny charakteryzować się przede wszystkim dużą akumulacją białka w ziarnie. Ziarno mieli się, a otrzymaną śrutę często poddaje się działaniu (pary) sparzeniu w celu zwiększenia strawności.

 

Drugim kierunkiem uprawy jest przeznaczenie dla przemysłu spożywczego. Gdzie jest on surowcem do produkcji:

- piwa,

- kasz, płatków, mąki.

Inne zastosowanie ziarna jęczmienia nie jest aż tak popularne lecz również odgrywają dużą rolę w diecie człowieka.

Najbardziej kluczowym wykorzystywaniem ziarna jęczmienia jest produkcja kaszy jęczmiennej. Do tej produkcji używa się ziarna jęczmienia wielorzędowego, gdyż w procesie obróbki uzyskuje się lepszej jakości produkt. W Polsce około 70% spożywanych kasz to kasze jęczmienne, w których wyróżniamy 3 typu:

- pęczak,

- kaszę perłową,

- kaszę łamaną.

Najbardziej naturalnym produktem jest pęczak, który traktuje się jako produkt końcowy lub półprodukt przy produkcji pozostałych dwóch kasz. Płatki jęczmienne produkuje się poprzez zgniecenie kaszy, przez co ich czas do spożycia po zalaniu wodą czy mlekiem jest bardzo krótki.

Plony ziarna jęczmienia jarego w Polsce są bardzo niskie, gdzie uzyskuje się 40-50 % potencjału produkcyjnego. Główną przyczyną niskich plonów jest zbyt niska jakość gleb przeznaczonych pod uprawę jęczmienia (niski odczyn i niski poziom zasobu składników mineralnych).

 

Bibliografia

- Grzebisz Witold, Szczepaniak Witold, „Zboża”, [w:] Produkcja roślinna – technologie produkcji roślinnej, cz. III, pod red. Witolda Grzebisza, Warszawa 2009, s. 82-84.

inż. Katarzyna Kierońska


Podobał Ci się artykuł?
-1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij