Niedokrwistość pojawia się także u osób, które mają niedobór folianów (witaminy B9), formy kwasu foliowego naturalnie występującej w pożywieniu.
Przyczyny
Najprostsza przyczyna anemii spowodowanej niedoborem folianów to spożywanie niewystarczającej ilości produktów zawierających te związki. Ich wchłanianie w jelitach utrudnia też picie alkoholu. Ten sam problem występuje przy różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Kiedy jelito nie działa prawidłowo, organizm ma trudności z wchłonięciem takiej ilości folianów, jakiej potrzebuje. Na przykład anemią spowodowaną niedoborami różnych związków odżywczych zagrożone są osoby z nadwrażliwością na gluten. Ten rodzaj niedokrwistości grozi też kobietom w ciąży, gdyż rosnące dziecko absorbuje od matki dużo witamin i innych substancji. Również niektóre leki nie pozwalają na prawidłowe wchłanianie folianów. Wreszcie problemy z ich przyswajaniem mogą być wrodzone i dziedziczne.
Zagrożenia
Większość przypadków anemii spowodowanej niedoborem folianów można łatwo leczyć. Jednak, jeśli ich braki występują od dawna, zwiększa się ryzyko rozwoju niektórych schorzeń, a kobietom może być trudniej zajść w ciążę. Niewystarczająca ilość witaminy B9 jest też bardzo niebezpieczna dla płodu. Dziecko może urodzić się przed terminem lub mieć niską wagę urodzeniową, rośnie też ryzyko wystąpienia u niego wad rozwojowych.
Objawy i diagnoza
Każdy rodzaj anemii może dawać takie objawy jak zmęczenie, brak energii, brak tchu, bóle głowy, bladość skóry, utrata masy ciała czy brak apetytu. Jeśli niedokrwistość jest spowodowana niedoborem folianów, do tych symptomów mogą dołączyć biegunki, uczucie drętwienia lub mrowieniach w dłoniach i stopach, a także osłabienie mięśni. Zgłoś się jak najszybciej do lekarza, jeśli zauważysz u siebie któreś z powyższych objawów. Część z nich może się nasilić, a nieleczona anemia prowadzi do groźnych powikłań. Aby zdiagnozować niedokrwistość, lekarz zleca pełną morfologię krwi, dzięki której może ocenić liczbę i wygląd czerwonych krwinek. U osób z niedoborem witaminy B9 są one większe niż normalnie.
Dalsze postępowanie
Anemii spowodowanej niedoborem folianów zapobiega zdrowa dieta i również ją zaleca się w przypadkach zdiagnozowanej niedokrwistości. Obejmuje ona produkty bogate w witaminę B9, takie jak zielone warzywa liściaste, orzechy czy pełne ziarna. Lekarz prawdopodobnie zaleci również codzienne suplementowanie kwasu foliowego. Najlepiej wybrać produkt zawierający L-metylofolian wapnia. To postać biorównoważna z folianem występującym naturalnie w pożywieniu. Niektórzy ludzie muszą przyjmować taki preparat przez całe życie. Dotyczy to zwłaszcza tych osób, które mają problemy z przyswajaniem kwasu foliowego.