POS ma niezliczoną ilość przydatnych funkcji i zalet, ale poniżej przedstawiamy 3 najważniejsze, które zdecydowanie ułatwią ci pracę, zmaksymalizują wydajność, produktywność i rentowność twojej restauracji.
Kontrola wydajności pracowników
Zatrudnienie ekipy to jedno. Wiedza, jak najlepiej z niej korzystać, jest coś zupełnie innego. Czy twój personel jest zoptymalizowany pod kątem maksymalizacji wydajności w sali i kuchni? Czy kelnerzy prawidłowo sprzedają promocje? Czy zwiększają zadowolenie klientów? Dzięki systemowi POS możesz analizować, w jaki sposób współpracują ze sobą pracownicy, dzięki danym, które wykraczają daleko poza dane sprzedażowe i dają jasny obraz tego, jak pracują konkretne zatrudnione przez ciebie osoby. Dzięki temu zyskasz większą kontrolę nad wydajnością swoich pracowników.
Praca, personel i obrót
Gdy już uzyskasz lepszą kontrolę nad produktywnością personelu, możesz przejść dalej i ocenić, czy liczba zatrudnionego przez ciebie personelu jest odpowiednia. Jeśli obsługa klientów w restauracji jest zbyt powolna, właściciel często zaczyna myśleć o zwiększeniu liczny kelnerów, ale nie zawsze w tym tkwi problem. Może się na przykład okazać, że winę ponosi zbyt wolna kuchnia i to w niej powinieneś mieć więcej pracowników. Dzięki systemowi POS będziesz miał możliwość sprawdzenia, gdzie tkwi jądro problemu i odpowiednio na daną sytuację zareagować, zwiększając lub zmniejszając ilość personelu na konkretnych stanowiskach.
Koszty żywności i uzupełnianie zapasów
Marnowanie żywności to zmora bardzo wielu restauracji, przynajmniej tych, które dbają o świeżość i dobrą jakość serwowanych produktów. Dzięki systemowi POS jesteś w stanie w każdej chwili skontrolować stan zapasów restauracji na ten dzień, i ile czego schodzi najwięcej i najmniej. System także zawiadomi cię, które produkty są na wyczerpaniu i należy natychmiast złożyć na nie zamówienie. Dzięki POS ilość zmarnowanego jedzenia zmniejszy się do minimum. Będziesz mógł bowiem wycofać z karty produkty, które się nie w ogóle sprzedają lub nie sprzedają się najlepiej w konkretnych dniach. Dzięki oprogramowaniu POS w restauracji będziesz mógł też łatwo ocenić, jak sprzedaż wieczorna ma się do dziennej i jaki jest dzienny, tygodniowy i miesięczny koszt żywności.
Więcej znajdziesz na joinposter.com/pl