We wczesnym stadium cukrzycy typu II odpowiednia dieta wystarczy, aby odpowiednio kontrolować poziom stężenia cukru we krwi i powstrzymać rozwój choroby.
Zasady diety cukrzycowej
Dieta cukrzycowa kojarzona jest z nudnymi posiłkami bez smaku, mniej więcej takimi jak te serwowane pacjentom w szpitalu. Tak naprawę jest to nieskomplikowana, smaczna i urozmaicona dieta, jeżeli przestrzega się kilku zasad. Są one takie same dla każdego typu cukrzycy.
Pomiar glikemii przed posiłkiem i 2 godziny po.
Ilość posiłków 5 regularnych posiłków dziennie.
Warzywa w ilości około 0,5 kg na dobę (wszystkie poza ziemniakami, kukurydzą i burakami)
Owoce 200-300 g na dobę.
Napoje bez dodatku cukru – woda, niesłodzona herbata.
Soki owocowe zawierają dużo cukrów prostych, więc powinny być traktowane jako słodycze.
Węglowodany 40 – 50% kaloryczności posiłków z węglowodanów o indeksie glikemicznym <50
(obecnie trendem jest zmniejszanie ilości węglowodanów do 30% kaloryczności)
Cukry proste ograniczenie do minimum (cukier biały i brązowy, miód, melasa cukrowa,
syrop glukozowo – fruktozowy, dekstroza krystaliczna, syrop klonowy).
Błonnik pokarmowy spożywany w ilości 25-40g na dzień z uwzględnieniem
pektyn – źródłem są owoce (jabłka, porzeczki, morele, cytrusy, jabłka, agrest, pigwa, śliwki, czereśnie)
beta – glukanu (płatki i otręby owsiane, płatki i otręby jęczmienne)
Tłuszcz 30 – 35% (tłuszcze nasycone 10%, jednonienasycone 15%, wielonienasycone 6-10%). Ograniczenie do minimum izomerów trans kwasów tłuszczowych (margaryny twarde, fast foody, produkty cukiernicze)
Cholesterol 300mg na dzień.
Białko powinn stanowić 15-20% wartości energetycznej.
Suplementy jeżeli nie stwierdzono niedoborów nie zaleca się suplementacji witamin i minerałów.
Alkohol nie powinien być spożywany, ponieważ hamuje on uwalnianie glukozy z wątroby,
co może doprowadzić do hipoglikemii.
Sól kuchenna 6g na dzień (1 łyżeczka o objętości 5 ml)
Sposób przyrządzenia zaleca się gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie w folii lub pergaminie, grillowanie, duszenie w sosie własnym bez smażenia. Nie należy smażyć na głębokim tłuszczu oraz w panierkach, rozgotowywać potraw.
Przykładowe przepisy znajdują się tutaj oraz tutaj. Dietę należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem, uwzględniając wyniki badań laboratoryjnych, masę ciała, ilość wstrzykiwanej insuliny.
Powyższe zalecenia oparte są na piramidzie zdrowego żywienia, dlatego taki sposób odżywiania powinni przyjąć również ludzie zdrowi. Będzie to ogromne wsparcie dla cukrzyka jeżeli jego bliscy wraz z nim zmienią styl życia