Jako mama na pewno troszczysz się o to co i ile je Twoje dziecko. Na pewno chcesz żeby jadło zdrowo i różnorodnie. Dzieci mają jednak dość specyficzne preferencje żywieniowe i niełatwo je  zadowolić.

Data dodania: 2017-11-18

Wyświetleń: 817

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zdrowa dieta twojego dziecka

 Nie wiesz jak zachęcić dziecko do jedzenia? A może Twoja pociecha codziennie je to samo? Jak poradzić sobie z jadłospisem  naszego malucha tak, by wilk był syty i owca cała  - czyli tak, żeby nasze  dziecko jadło ze smakiem zdrowe i bogate w składniki odżywcze posiłki dowiesz się po przeczytaniu kilku kluczowych w tej materii porad.

Jakie przekąski podawać dzieciom?

Jeżeli twoje dziecko często robi się głodne, a nie chcesz żeby zapychało się niezdrowym, szybkim jedzeniem, lepiej zaplanuj jakie przekąski będziesz podawać swojej pociesze.  Jedzenie między posiłkami powinno być przede wszystkim lekkie. Przekąski powinny stanowić małe, ale pełnowartościowe posiłki. Nie powinny one jednak dostarczać dziecku więcej niż 200 kcal. Pamiętaj, że nie musimy demonizować słodyczy. Nie odmawiajmy naszym pociechom małych słodkich przekąsek, szczególnie wtedy kiedy czeka je wysiłek intelektualny czy fizyczny. W przypadku większych przerw między posiłkami można dziecku dać do chrupania pokrojone warzywa (marchewka, papryka, seler naciowy, cukinia, ogórki) lub owoce, ale w mniejszych ilościach niż warzywa. Podczas nauki dobrze jest dać dziecku do podjadania małą miseczkę bakalii- suszonych owoców, orzechów i pestek dyni lub słonecznika. Bakalie, choć zdrowe, są jednak dość kaloryczne dlatego ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać  takiej ilości, jaka mieści się dziecku w dłoni.

Jak uatrakcyjnić jedzenie dla dzieci?

Jedzenie dla dzieci powinno być przede wszystkim bardzo kolorowe. Dzieci przecież jedzą oczami. Jeżeli twoje dziecko jest niejadkiem to w szczególności postaraj się by talerz dla twojej pociechy był kolorowy i zabawny. Białe ziemniaki z jasną potrawką z kurczaka z dodatkiem bladej surówki z selerów raczej nie wyglądają apetycznie i nie zachęcają do zjedzenia posiłku ze smakiem. Dania przygotowywane dla dzieci powinny być przede wszystkim bogactwem ferii barw- im więcej, tym lepiej. Dzieci lubią również dodatki, które kojarzą się z ich zabawami np. makaron z ulubionymi postaciami z bajek lub w kształcie liter alfabetu. Przygotowany, smaczny posiłek to połowa sukcesu. Ważna jest również odpowiednia dekoracja. Nie musi być wyszukana i pracochłonna, czasem wystarczy tylko całe danie posypać drobno pokroją natką pietruszki. Jeżeli twoje dziecko ma zły humor zaczaruj jego posiłek, pozwól rozwijać się  wyobraźni, spraw by każde danie wyglądało inaczej. Możesz np.  majonezem udekorować pomidora tak by wyglądał jak muchomor, a  groszek, oliwki i kukurydzę wykorzystać do zrobienia oczu tak by powstała zabawna postać na jajku, kanapce czy naleśniku, szczypiorek i kiełki możesz wykorzystać jako usta lub włosy, pamiętaj, że ilość możliwości jest nieograniczona!

Nie tylko dziecku sprawisz przyjemność , ale sama również będziesz miała możliwość do zabawy i przerwania kuchennej rutyny. Posiłki możesz przygotowywać wraz z dziećmi zachęcając je do dekorowania talerza. Konkurs na najładniejszą kanapkę uatrakcyjni każdą kolację, przekona dzieci do jedzenia i zacieśni rodzinne więzi.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena