Mleko migdałowe wytwarzane jest z pasty migdałowej i stanowi doskonały zamiennik mleka krowiego. Osoby uczulone na mleko krowie, bądź ci, którzy go nie lubią i pragną wyeliminować z diety, mogą z powodzeniem włączyć do niej inne w smaku, ale wręcz lepsze jeśli chodzi o właściwości odżywcze mleko migdałowe. 

Data dodania: 2016-07-21

Wyświetleń: 937

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

-1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Tekst wyjaśnia, jakie korzyści wynikają z jego stosowania i w jaki sposób można przygotować mleko migdałowe we własnym domu.

Mleko migdałowe a mleko krowie

Mleko migdałowe posiada wiele zalet. Przede wszystkim - co ważne dla alergików - w przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy, więc osoby z alergią lub nietolerancją pokarmową na ten cukier mogą go swobodnie pić. Nie zawiera również cholesterolu, co jest ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem, chorobami krążenia i serca, a także po prostu dla ludzi otyłych. Nie posiada również kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka, które występuje w mleku krowim. Właśnie kazeina jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników mleka krowiego, oskarżanym między innymi o powodowanie osteoporozy, chorób serca oraz wielu innych schorzeń, z którymi zmaga się człowiek.

Mleko migdałowe posiada również w swoim składzie mniej cukrów i węglowodanów, niż tradycyjne, krowie mleko. W związku z tym mogą go stosować w diecie również osoby chore na cukrzycę - i to bez żadnego strachu czy wątpliwości. Mleko migdałowe nie tylko nie posiada więc takich elementów, które w mleku krowim są uznawane za składniki wątpliwej wartości, lecz wręcz przyczynia się do poprawy zdrowia, dzięki innym, cennym składnikom, jakie posiada. O czym mowa?

Mleko migdałowe - zalety zdrowotne

Mleko migdałowe może być cennym składnikiem diety - między innymi dla osób, które dbają o właściwe odżywianie i pragną zachować szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka posiada jedynie 30 kalorii - a ile witamin i minerałów! Mleko krowie jest znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - mleko migdałowe zaś lekkie, choć sycące. Zaspokoi na jakiś czas głód, a jednocześnie nie sprawi, że będziemy się czuć ociężali i pozbawieni energii - to pyszny napój dla osób aktywnych! 

W mleku migdałowym znajdziemy:

- pełnowartościowe białko

- witaminę E i PP oraz witaminy z grupy B

- minerały: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, tryptofan

Tryptofan - o czym warto wiedzieć - odpowiada za dobry sen i wykazuje działanie uspokajające. Mleko migdałowe jest zatem polecane również osobom nerwowym, które mają problemy związane ze stresem i nie umieją sobie z nim radzić. Będzie też wręcz idealnym składnikiem diety osób, które mają problemy z układem pokarmowym - na przykład cierpią na refluks żołądkowy, albo wrzody. Mleko migdałowe posiada bowiem działanie alkalizujące. Z jego spożywaniem powinny uważać jedynie osoby uczulone na orzechy - wszak migdały również nimi są.

Mleko migdałowe - jak je przygotować samodzielnie?

By przygotować mleko migdałowe, nie potrzeba wcale wielu starań i składników. Musimy mieć jedynie około 150 gramów migdałów (czyli szklankę), a także 4 szklanki wody. Jeśli chodzi o migdały, najlepiej by były całe, surowe i niewysuszone. Najlepiej przygotowywać mleko we własnym domu, ponieważ kupując je w sklepie niestety musimy się liczyć ze spożyciem również wielu dodatków - czy to substancji słodzących, czy środków konserwujących. Wszystkie te dodatki obniżają jego walory zdrowotne - wszak chodzi o to, by pić zdrowe, świeże mleko, a nie kolejną chemię!

Mleko migdałowe można przygotować kupując migdały w skórce - wystarczy bowiem zalać je wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie obmyć zimną wodą, żeby skórka z łatwością odeszła. Następnie zaś zalewamy migdały wodą i pozostawiamy je w niej na noc, ażeby zmiękły. Następnego ranka należy je odcedzić i umieścić w blenderze. Zalewamy je 4 szklankami wody - najlepiej źródlanej, bądź przegotowaną wodą z kranu - a następnie miksujemy około 8-10 minut. Po tym czasie należy odcedzić mleko od resztek migdałów, używając do tego celu złożoną gazę lub czystą pieluszkę tetrową. Pozostała miazga migdałów może zostać użyta do wykonania mleka ponownie - wówczas powtarzamy cały proces. Pamiętajmy tylko, że gotowe mleko można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 dni.
 

Licencja: Copyright - zastrzeżona
-1 Ocena