Landrynki twarde, lizaki owocowe i inne cukierki to słodkości uwielbiane od wieków zarówno przez małych, jak i dużych smakoszy. 

Data dodania: 2016-06-30

Wyświetleń: 2189

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sposób wytwarzania cukierków twardych

W starożytności ich rolę spełniały owoce i orzechy maczane w miodzie, a w średniowieczu słodycze wyrabiano z gotowanego cukru. Jednak z racji wysokiej ceny trzciny cukrowej, słodycze były wtedy dostępne wyłącznie dla zamożnych. Słodkości stały się ogólnie dostępne dopiero w XIX wieku, kiedy to na rynku pojawiło się tanie źródło cukru, a mianowicie burak cukrowy. Współcześnie produkcja cukierków sięga rocznie kilku milionów ton, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, jak produkuje się landrynki twarde i lizaki owocowe? Oto cały proces!

Landrynki twarde – proces produkcji

Produkcja cukierków twardych to proces, który rozpoczyna się od zagotowania wody z cukrem i dodania do niej glukozy w formie gęstego syropu z krochmalu. Następnie, powstałą w ten sposób mieszankę, podgrzewa się do konkretnej temperatury i gotuje przez około 30 minut. Wysokość temperatury, do której podgrzewa się mieszankę, zależy od konkretnego typu słodkiego wyrobu.

Na dalszym etapie do powstałej mieszanki dodaje się płynne aromaty, dzięki którym landrynki twarde i lizaki owocowe mają niepowtarzalny smak. Po dokładnym wymieszaniu powstałej masy, wylewa się ją na schłodzony blat. Dalej dodaje się kolejne aromaty i spożywcze barwniki, które wzmacniają smak cukierków i nadają im określoną barwę i niepowtarzalny wygląd. Dla wzmocnienia smaku dodaje się także kwas cytrynowy. Tak naprawdę tylko od producenta zależy, jaki smak będą miały ich wyroby - mogą być one o smaku owocowym, miętowy, kawowym itp. Warto również podkreślić, iż współcześnie wielu producentów słodyczy korzysta wyłącznie z naturalnych barwników i aromatów, soków owocowych, witamin, co sprzyja bezpiecznemu żywieniu.

Następnie masę miesza się aż do chwili, gdy zastygnie, a jej konsystencja będzie przypominała plastelinę. Wtedy też mieszankę przekłada się na podgrzewany blat, dzięki któremu proces zastygania jest spowolniony, co z kolei pozwala na kształtowanie masy w różne formy i umożliwia tworzenie oryginalnych wzorów słodkości. Na końcu masę formuje się w duży rulon, który rozciąga się na cienki wałek i przecina na krótsze części. W momencie, gdy staję się one odpowiednio twarde zostają przecięte małe kawałki, a powstałe w ten sposób słodkości są gotowe do spożycia.

Licencja: Creative Commons