Są z nami od najwcześniejszych lat. Równie chętnie zajadają się nimi dorośli, jak i dzieci. Słodka pokusa, przedmiot pożądania i marzenie każdego łasucha – cukierki. A oto ich niezwykła historia.

Data dodania: 2015-12-10

Wyświetleń: 960

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Niezwykła historia cukierków

Słodkie początki

Pierwsze wzmianki o cukierkach, a przynajmniej o czymś, co za cukierki mogłoby dzisiaj uchodzić, pochodzą z czasów starożytnego Egiptu. Ponieważ cukier jako taki nie był wówczas jeszcze znany, wyrabiano je ze słodkich daktyli i miodu. Nieco później pojawiły się też na Bliskim Wschodzie, gdzie przywędrowały wraz z licznymi karawanami kupieckimi. W krajach arabskich pierwsze cukierki wyrabiano z migdałów i fig posypywanych prażonym sezamem. Nasi słowiańscy pradziadowie również znani byli z zamiłowania do słodyczy. Dawne słowiańskie cukierki wyrabiano z użyciem syropu klonowego, melasy oraz miodu.

Magia smaku

Cukierki przez całe wieki uchodziły za niezwykły rarytas. W XVI wieki mieszkańcy Europy przypisywali cukierkom właściwości wręcz magiczne lub co najmniej lecznicze. Jeszcze na początku XIX wieku powszechnym zjawiskiem było podkradanie cukierków wystawianych na ozdobnych tacach w trakcie wykwintnych przyjęć i uroczystych balów. Co ciekawe, przed takim podkradaniem i zabieraniem cukierków do domu nie powstrzymywały się nawet najzamożniejsze wśród szlachcianek. U podstaw tego niezwykłego zjawiska leżała niewielka ilość fabryk wyrabiających słodycze i fakt, iż każdy cukiernik wytwarzał swoje cukierki według własnej, pilnie strzeżonej receptury.

Pyszna teraźniejszość

Obecnie cukierki są towarem powszechnym, jednak zachowującym wiele ze swojej luksusowej przeszłości. Produkowane są w najróżniejszych kształtach i smakach. Mamy więc lizaki owocowe, landrynki twarde, cukierki czekoladowe i wiele, wiele innych. Mówi się, że po preferencjach dotyczących cukierków można rozpoznać charakter człowieka. Niemieccy naukowcy przeprowadzali nawet badania na ten temat. Według ich wyników, ludzie o duszy romantycznej sięgają przede wszystkim po cukierki z nadzieniem truskawkowym, stanowczy wybierają cukierki wiśniowe, a osoby nieśmiałe preferują cukierki z nadzieniem orzechowym.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena