Jego zalety cenili już starożytni Rzymianie , którzy hyzop lekarski używali do produkcji wonnych kadzideł , które palono w świątyniach bóstw.
Hyzop lekarski to roślina powszechnie spotykana w południowej Europie ( region śródziemnomorski)i z zachodniej Azji.
Hyzop lekarski jest bardzo rozgałęzionym półkrzewem o wysokości do 60 cm.
Ma błyszczące lancetowate liście , zdrewniałe łodygi
o ciemnoniebieskich lub fioletowych kwiatach.
Surowcem leczniczym jest ziele , zbierane na początku okresu kwitnienia.
Posiada ono olejek eteryczny kamfen , garbniki , flawonoidy , kwas rozmarynowy i ursolowy.
Normalizują one perystaltykę jelit , zwiększają wydzielanie soku żołądkowego . Działają przeciwzapalnie , ułatwiają odkrztuszanie oraz hamują działanie czynność gruczołów potowych.
Hyzop lekarski pomaga leczeniu w astmy , zapaleniu oskrzeli. Używa się go do płukania przy zapaleniu gardła . Pomaga przy nieregularnych wypróżnieniach , wzdęciach , a także zwiększa łaknienie.
Sposób przygotowania naparu na zwiększenie apetytu :
2 łyżeczki ziela zalej filiżanka wrzątku.
Parz 10 minut pod przykryciem.
Pij 3 filiżanki naparu dziennie