Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, co może sprawić, że zachorowanie na raka nie będzie spędzać snu z powiek? Nawet, jeśli znajdujesz się w grupie ryzyka możesz się zabezpieczyć dzięki prowadzeniu zdrowego trybu życia. Oto zestawienie 10 produktów, które pomagają w profilaktyce raka.

Data dodania: 2016-03-11

Wyświetleń: 989

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

1. Cebula oraz czosnek

Czosnek zawiera substancje antyrakową – alicynę, która może powstrzymać wzrost komórek nowotworowych. Alicyna w wyniku przekształcenia zmienia się w ajoen – z kolei ta substancja może zahamować rozwój raka piersi, macicy i jelita grubego. Jedząc cebule dostarczamy do organizmy dużą dawkę kwercytyny, czyli składnika, który hamuje rozwój czynników hormonozależnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na osoby zagrożone rakiem jajników, piersi oraz prostaty. Wspomniany związek można również znaleźć w warzywach zielonych, takich jak sałata, brokuły i fasolka szparagowa.

  1. Soja

Soja stanowi doskonałe źródło dajdzieiny oraz genisteiny. Te dziwnie brzmiące substancje zaliczane są do grupy tak zwanych fitoestrogenów, bowiem budową przypominają estrogeny – hormony kobiece naturalnie występujące w organizmie. Dzięki czemu wspomagają profilaktykę i leczenie nowotworów hormonozależnych, czyli raka jajników, piersi i prostaty.

3 Kapusta

To warzywo z kolei zawiera silne właściwości antyrakowe ze względu na zawartość glukozynolanów. Źródłem tych składników są również inne warzywa kapustne – brukselka. Kalafior i brokuły. Dzięki wprowadzaniu tych produktów do diety człowieka zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka płuc oraz nowotworu trzustki, tarczycy, żołądka, skóry, jelita grubego oraz wielu innych.

4 Brokuły

Tak jak wspomniany wcześniej glukozynolany hamują rozwój raka, tak samo potężnych sprzymierzeńcem organizmu jest sulforan. Ten składnik odżywczy działa zwłaszcza w przypadku zagrożenia raka prostaty oraz jelita. Co ciekawe badania potwierdzają, że jego działanie wpływa pozytywnie na nowotwór we wszystkich fazach.

5 Przyprawy - kurkuma, chilli i curry

Obie przyprawy to naturalne przeciwutleniacze, które pobudzają układ trawienny, dzięki czemu mogą wpływać pozytywnie na nowotwory związane z układem pokarmowym. Chilli zawiera w sobie kapsaicyne, która działa pobudzająco na trawienie i układ krążenia.

6 Pomidory

Pomidory stanowią bogate źródło najsilniejszego z antyoksydantów – likopenu. Jest świetnie przyswajany przez organizm. Ze względu na to, że pomidory są powszechnie dostępne powinny być one stałym składnikiem diety antynowotworowej. ( Więcej na ten temat znajdziecie w tym artykule)

7 Winogrono czerwone

Winogrono zawiera w swoim składzie substancje o nazwie resweratrol, która ma nie tylko właściwości antyoksydacyjne, ale również antymutagenne oraz działa przeciwzapalnie na organizm.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena