0
głosów
- +

Przyprawy na jesienne dolegliwości

Autor:

Aktualizacja: 27.10.2015


Kategoria: Zdrowie / Medycyna Niekonwencjonalna


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1202 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Przyprawy na jesienne dolegliwości

Do jesiennych dań polecamy dwie pikantne, rozgrzewające przyprawy. Liść laurowy i orientalny ajwan – pobudzają trawienie, łagodzą kaszel i przeziębienia, rozgrzewają, pomagają na ból brzucha. Z dodatkiem miodu lub kardamonu – mają działanie lecznicze.


Ajwan

To orientalna przyprawa, bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Łagodzi doszę wata i kapha, ale może zaostrzać doszę pitta. Skutecznie zmniejsza ból i wzmacnia serce. Pomaga zlikwidować gazy w jelitach. Jest pikantny i ostry, pobudza trawienie i podsyca ogień trawienny.

Zapach ajwanu jest podobny do tymianku, lecz jest od niego ostrzejszy. Inna nazwa ajwanu to: nasiona dzikiego selera.

W razie silnego bólu brzucha i niestrawności pomaga żucie 1/2 łyżeczki ajwanu ze szczyptą soli, następnie wypij 1 szklankę ciepłej wody.

W przypadku mdłości i niestrawności 2−3 razy dziennie żuj 1/2 łyżeczki ajwanu z 1 goździkiem, po czym wypij 1/2 szklanki ciepłej wody.

Na mokry kaszel i przeziębienia oraz gorączkę pomoże 1/2 łyżeczki ajwanu, 1/4 łyżeczki pippali i 1/2 łyżeczki nasion maku zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Pij 2 razy dziennie.

W przypadku ostrego podrażnienia gardła i kaszlu żuj 1/2 łyżeczki ajwanu, popijając szklanką ciepłej wody.

W razie wystąpienia suchego kaszlu żuj 1/4 łyżeczki ajwanu zmieszanego z 1 łyżeczką organicznego cukru.

W przypadku zbyt częstego oddawania moczu żuj mieszankę złożoną z 1/2 łyżeczki ajwanu i 1/2 łyżeczki nasion czarnego sezamu, po czym wypij 1/2 szklanki ciepłej wody.

 

Liść laurowy

Liść laurowy ma właściwości rozgrzewające. Nasila doszę pitta, zmniejsza zaś dosze wata i kapha. Działa napotnie, poprawia trawienie, pobudza i podsyca ogień trawienny. Może działać moczopędnie.

W razie niestrawności wypróbuj 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Dodaj szczyptę kardamonu i pij po posiłkach.

Na bóle brzucha pomoże mieszanka złożona z 1/4 łyżeczki zmielonych liści laurowych, 1/4 łyżeczki ajwanu i 1 łyżeczki miodu. Stosuj 2 razy dziennie, przed obiadem i kolacją.

Aby uregulować poziom cukru we krwi w przypadku cukrzycy, zmieszaj 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżkę żelu aloesowego. Przyjmuj 2 razy dziennie, przed obiadem i kolacją, aż poziom cukru się unormuje.

Na kaszel i astmę pomoże 1/2 łyżeczki sproszkowanych liści laurowych, 1/4 łyżeczki pieprzu pippali i 1 łyżeczka miodu, stosowane 2−3 razy dziennie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij