Ajwan
To orientalna przyprawa, bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Łagodzi doszę wata i kapha, ale może zaostrzać doszę pitta. Skutecznie zmniejsza ból i wzmacnia serce. Pomaga zlikwidować gazy w jelitach. Jest pikantny i ostry, pobudza trawienie i podsyca ogień trawienny.
Zapach ajwanu jest podobny do tymianku, lecz jest od niego ostrzejszy. Inna nazwa ajwanu to: nasiona dzikiego selera.
W razie silnego bólu brzucha i niestrawności pomaga żucie 1/2 łyżeczki ajwanu ze szczyptą soli, następnie wypij 1 szklankę ciepłej wody.
W przypadku mdłości i niestrawności 2−3 razy dziennie żuj 1/2 łyżeczki ajwanu z 1 goździkiem, po czym wypij 1/2 szklanki ciepłej wody.
Na mokry kaszel i przeziębienia oraz gorączkę pomoże 1/2 łyżeczki ajwanu, 1/4 łyżeczki pippali i 1/2 łyżeczki nasion maku zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Pij 2 razy dziennie.
W przypadku ostrego podrażnienia gardła i kaszlu żuj 1/2 łyżeczki ajwanu, popijając szklanką ciepłej wody.
W razie wystąpienia suchego kaszlu żuj 1/4 łyżeczki ajwanu zmieszanego z 1 łyżeczką organicznego cukru.
W przypadku zbyt częstego oddawania moczu żuj mieszankę złożoną z 1/2 łyżeczki ajwanu i 1/2 łyżeczki nasion czarnego sezamu, po czym wypij 1/2 szklanki ciepłej wody.
Liść laurowy
Liść laurowy ma właściwości rozgrzewające. Nasila doszę pitta, zmniejsza zaś dosze wata i kapha. Działa napotnie, poprawia trawienie, pobudza i podsyca ogień trawienny. Może działać moczopędnie.
W razie niestrawności wypróbuj 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Dodaj szczyptę kardamonu i pij po posiłkach.
Na bóle brzucha pomoże mieszanka złożona z 1/4 łyżeczki zmielonych liści laurowych, 1/4 łyżeczki ajwanu i 1 łyżeczki miodu. Stosuj 2 razy dziennie, przed obiadem i kolacją.
Aby uregulować poziom cukru we krwi w przypadku cukrzycy, zmieszaj 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżkę żelu aloesowego. Przyjmuj 2 razy dziennie, przed obiadem i kolacją, aż poziom cukru się unormuje.
Na kaszel i astmę pomoże 1/2 łyżeczki sproszkowanych liści laurowych, 1/4 łyżeczki pieprzu pippali i 1 łyżeczka miodu, stosowane 2−3 razy dziennie.