Cukier rafinowany szkodzi. Obecnie chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Jednak nie każdy wie, na czym ta szkodliwość polega. Przyjrzyjmy się więc bliżej temu tematowi.

Data dodania: 2015-10-15

Wyświetleń: 933

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego cukier szkodzi?

Który cukier jest szkodliwy

Oczywiście błędem byłoby stwierdzenie, że każdy cukier szkodzi. W końcu występuje on w większości produktów spożywczych, jak na przykład w owocach (fruktoza), w mleku (laktoza),  w zbożach (dekstroza). Szkodliwa jest bowiem sacharoza, czyli cukier rafinowany produkowany z trzciny lub buraków cukrowych.

Dlaczego cukier szkodzi

Rafinowany cukier pozbawiony jest wszelkich witamin, minerałów oraz białek. Do strawienia takiego cukru nasz organizm musi „poświęcić” własne  zapasy witamin i minerałów. Ponadto cukier rafinowany ma silne właściwości zakwaszające,  które powodują, iż z naszego organizmu wciąż pobierane są pierwiastki, za pomocą których dąży on do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Spożywanie cukru rafinowanego powoduje utratę wapnia z kości i zębów, czego skutkiem jest nieustanne zmęczenie oraz próchnica. Zbyt duża ilość cukru bardzo negatywnie działa na naszą wątrobę, która pod jego wpływem ulega powiększeniu i gdy już nie jest w stanie magazynować glikogenu (glukozy) , wypuszcza go z powrotem do krwi, przybierając formę kwasów tłuszczowych. A to, jak wiemy, prowadzi do otyłości. Dalsze skutki tego procesu to między innymi zaburzenia funkcjonowania nerek, serca, układu krążenia oraz układu odpornościowego, narażając nas na infekcje, wirusy i grzyby.

Czym zastąpić cukier

Ci, którzy uwielbiają słodkości, nie muszą jednak całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy, że zastąpią cukier rafinowany jego zdrowymi zamiennikami, które nie tylko nie powodują tak wielkiego spustoszenia w naszym organizmie, ale również mają wiele pozytywnych dla nas właściwości. 

Na uwagę z pewnością zasługuje ksylitol, który jest nie tylko mniej kaloryczny niż cukier rafinowany, ale również naprawia, to co ten zniszczył w naszym organizmie. Kolejną, godną uwagi pozycją jest stewia, którą można spożywać zarówno w formie płynnej, jak i w postaci sproszkowanych liści. Ale uwaga! Stewia jest około 300 razy słodsza od cukru. Stosujmy ją zatem rozważnie. Inne zamienniki cukru rafinowanego to syrop klonowy, miód, syrop z agawy czy daktyle.

Jak widać można żyć bez białego cukru nie odmawiając sobie słodkich przyjemności. Warto już dziś odstawić  cukier rafinowany i wprowadzić do diety jego zdrowe zamienniki. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena