Jednym z nich jest właśnie ksylitol, który zdobywa coraz większą popularność nie tylko jako substytut cukru, ale również jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom. Przyjrzyjmy mu się zatem bliżej.
Czym jest ksylitol
Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który uzyskiwany jest najczęściej z brzozy, stąd jego potoczna nazwa – cukier brzozowy. Na uwagę zasługuje fakt, iż jest on stopniowo przetwarzany w naszym organizmie przy niskim udziale insuliny. Dzięki temu indeks glikemiczny ksylitolu jest ponad 4 razy niższy niż zwykłego cukru.
Ksylitol wyglądem przypomina tradycyjny, powszechnie stosowany cukier. W przeciwieństwie jednak do niego nie ulega on fermantacji w przewodzie pokarmowym, a nawet wykazuje działanie przeciwdziałające procesom fermantacyjnym.
Właściwości prozdrowotne ksylitolu
Swą popularność ksylitol zawdzięcza swym licznym właściwościom prozdrowotnym. Przede wszystkim jest wskazany dla diabetyków, gdyż mimo, że tak samo słodki jak zwykły cukier, posiada ok. 40% kalorii mniej.
Ksylitol wzmacnia odporność organizmu, posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze (głównie na drożdżaki Candida albicans), a także chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Ponadto ksylitolowi przypisuje się działanie przeciwpróchnicze, a także wspomaganie leczenia chorób dziąseł oraz paradontozie, jak również niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust, przywracając właściwy poziom pH w jamie ustnej.
Warto wiedzieć, iż ksylitol posiada również pozytywny wpływ na osoby chore na astmę oraz różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz skórne.
Z kolei osoby dbające o figurę lub dążące do zrzucenia zbędnych kilogramów powinny sięgać po ksylitol, nie tylko z uwagi na jego niższą kaloryczność, ale również dlatego, iż hamuje on apetyt na słodcze.
Jak widać ksylitol jest doskonałą alternatywą dla niezdrowego, a wręcz wysoce szkodliwego zwykłego cukru, dlatego warto po niego sięgać jak najczęściej, by czerpać z jego spożywania korzyści zdrowotne.